Reneszánsz rejtély a mában – Michelangelo „titkos terme” megnyílt a nagyközönség előtt

November 15-től látogatható a firenzei Medici-kápolna múzeumának egyik különleges terme, ahol Michelangelo állítólag 1530-ban elrejtőzött a Medici család bosszúja elől.

Fotó: Facebook


A Medici-kápolna apró termét véletlenül fedezték fel 1975-ben, amikor a múzeum egy újabb kijáratot akart kialakítani a látogatók számára. A felújítás során két réteg vakolat alatt fedeztek fel szénrajz-vázlatokat, amelyeket Michelangelónak tulajdonítanak. A reneszánsz művész feltehetően két hónapig tartózkodott ebben a titkos szobában, hogy megmeneküljön a Firenzét több mint három évszázadon át uraló család bosszúja elől.

A firenzei Medici-kápolna múzeumában található, Michelangelo most megnyíló "titkos szobájába" egyszerre csak négy látogató léphet be. A Medici-kápolna az olasz állam tulajdonában lévő Bargello múzeumcsoporthoz tartozik. A most megnyitott termet eredetileg szén tárolására használták, a falakra felrajzolt vázlatokat pedig a művészetörténészek szerint maga Michelangelo készítette.

Fotó: Facebook

A Medici családot száműzetésbe kergető lázadás során Michelangelo elárulta korábbi pártfogóit, és szövetkezett ellenfeleikkel. Amikor a család néhány évvel később visszatért a hatalomba, a művész féltette az életét. A történészek szerint két hónapig bujkált a szénlerakatban, és a falakon lévő vázlatok alapján időközben új műveket tervezett. Miután a Medici család végül megkegyelmezett neki, Michelangelo folytatta munkáját Firenzében.

Fotó: Facebook

A Medici család sírkápolnái népszerűek a turisták körében, hiszen a világhírű família palotái és művészeti gyűjteményei ma is nyomot hagynak a városon.

A kápolnákban amúgy Michelangelo több szobra is látható.
AMI MÉG ÉRDEKELHET