Tot ce trebuie să știi despre cea mai spectaculoasă grădină din lume

În fiecare an, milioane de lalele înfloresc la Amsterdam şi în împrejurimile oraşului, sezonul acestora marcând în Ţările de Jos începutul primăverii.

Foto: Shutterstock

În Ţările Jos, lalelele sunt prezente în florării din decembrie până în mai, însă acestea nu cresc pe câmpuri, ci în sere. Însă cei mai mulţi vizitatori care ajung în această ţară îşi doresc să vadă câmpurile de lalele, iar şansele cele mai mari de a vedea cele mai frumoase câmpuri plantate cu aceste flori sunt de la mijlocul lunii aprilie până la începutul lunii mai.

Lalelele de pe câmpuri sunt cultivate în principal pentru bulbi, nu pentru florile în sine. Prin urmare, în cazul majorităţii câmpurilor de lalele, plantele sunt tăiate la două-trei săptămâni după înflorire, pentru ca bulbul floral să beneficieze de cât mai multă energie. În grădina Keukenhof şi în alte parcuri în care pot fi admirate lalele, plantele nu sunt tăiate şi, prin urmare, lalelele cultivate pe acestea vor înflori până la jumătatea lunii mai. În timpul sezonului lalelelor sunt organizate şi o serie de evenimente dedicate florilor atât în Amsterdam cât şi în împrejurimi. Principala atracţie rămâne însă grădina Keukenhof, din oraşul Lisse, deschisă anul acesta în perioada 21 martie - 12 mai, cu a ei faimoasă "Bloemencorso" ("Parada florilor"), care va avea loc în 2024 pe 20 aprilie.

Foto: Keukenhof

Ediţia din 2024 aduce un plus de festivitate, celebra grădină sărbătorind 75 de ani de existenţă.

Modalitatea prin care faimosul parc de flori va celebra această aniversare specială rămâne deocamdată un secret, detalii urmând să fie publicate pe conturile oficiale ale grădinii de pe Facebook, Instagram şi TikTok. În fiecare an, peste 7 milioane de bulbi din 800 de soiuri de lalele sunt plantaţi manual în toamnă la Keukenhof pe o suprafaţă de 32 de hectare şi tot anual parcul de flori are o temă specifică, celebrată prin aranjamente florale speciale, evenimente şi opere de artă. Cei 15 de kilometri de trasee de drumeţii puşi la dispoziţie la Keukenhof oferă privelişti spectaculoase asupra parcelelor de flori, a căror componenţă este schimbată săptămânal, dar şi asupra iazurilor, pavilioanelor şi diverselor restaurante şi terase găzduite de parc.

Foto: Keukenhof

Una dintre întrebările cel mai des întâlnite ale celor care vor să vadă grădina este legată de cel mai bun moment de vizitare. Realitatea este că parcul este minunat în fiecare zi în timpul sezonului, deoarece bulbii sunt plantaţi în diferite straturi la Keukenhof. Vizitatorii trebuie să ştie însă că există trei perioade de înflorire, chiar dacă încă de la deschidere parcul va avea o mulţime de flori înflorite. În prima dintre aceste perioade, vizitatorii pot admira lalelele în pavilioanele acoperite ale grădinii, în timp ce în exterior se pot delecta cu parcelele de narcise şi brânduşe. După acestea este timpul ca în grădinile exterioare să înflorească zambilele şi lalelele timpurii, aceasta fiind cea de-a doua perioadă de înflorire. În ultima perioadă vor înflori şi lalelele în grădinile exterioare.

Foto: Keukenhof

Nu în ultimul rând, în zona din jurul grădinii Keukenhof se află cele mai frumoase câmpuri de lalele din Ţările de Jos.

Zona se numeşte "Bollenstreek" ("regiunea florilor") în neerlandeză. În parcul de flori se poate face o excursie de 45 de minute cu barca pentru a vedea câmpurile de lalele de pe apă. Această excursie unică nu este inclusă în biletul pentru Keukenhof şi trebuie cumpărată separat de la moara de vânt din parcul de flori. Grădina, care se află nu departe de Aeroportul Schiphol din Amsterdam şi de alte oraşe olandeze precum Haarlem, Leiden, Haga, Rotterdam şi Delft, poate fi vizitată în fiecare zi a săptămânii în intervalul 08:00 - 19:30. Biletele pot fi rezervate online, pentru o dată şi un interval orar de intare, iar preţul lor diferă pentru adulţi şi copii. La acestea se adaugă şi costul parcării, dacă este cazul. Biletele sunt disponibile şi la casa de bilete, însă în număr limitat.

În zilele aglomerate, Keukenhof este adesea sold out şi nici la casa de bilete nu mai sunt disponibile bilete.
AMI MÉG ÉRDEKELHET