Forradalmi újítás jöhet a borászatban a tenger alatti érleléssel

Az első 1700 palackot már ki is emelték.

Fotó: Veuve Clicquot

A borászok már másfél évtizede felfedezték, hogy a tenger mélye jótékony hatással van italaikra. A Van Zellers & Co. vállalat tavaly süllyesztett el 102 palackot, de Norvégiában is zajlik már kísérletezés.

A tengeri pincék ötlete 2010 körül merült fel először, amikor egy búvárcsoport 168 palack valódi Champagne-t talált a Balti-tenger mélyén, egy elsüllyedt hajó roncsában. A pezsgők évtizedeket töltöttek a víz alatt, de ez cseppet sem ártott meg nekik, mivel a tenger tökéletes hőmérsékletű borospinceként működött.

Ez inspirálta az angol Rathfinny Wine Estate borászat és a norvég Hurtigruten Coastal Express hajózási vállalat közös projektjét is, amely során 1700 palack pezsgőt érleltek a tenger mélyén – ezeket tavaly emelték ki. Nikolai Haram Svorte norvég sommelier szerint az ital íze sokkal üdébb, mint amire számított. Az ötletet olyan cégek próbálják tovább fejleszteni, mint az Exton Park és a Veuve Clicquot, pedig a tengeri érlelés nem egyszerű művelet: a speciális, szivárgásmentes viaszba zárt palackokat fémládákba helyezik, és akár három évig is otthagyják a 10-20 méteres mélységben.

Fotó: Veuve Clicquot

De nem csupán a pezsgők terén zajlik a kísérlezetés, a Van Zellers & Co. tavaly 102 üveg bort süllyesztett a tengerfenékre egy portugál kikötőben, amelyet novemberben hoztak a felszínre. „Tökéletes körülményeket találtunk a víz felszíne alatt, ugyanis a tenger nemcsak ideális hőmérsékletet és sötét környezetet biztosít a boroknak, de az egy bar nyomás az érlelést is elősegíti” – mesélt tapasztalatairól Francisca Van Zellers, tizenötödik generációs borász, aki szerint ez nem a borok minőségén változtat, hanem hatására “kicsit kinyílnak” a borok – ami inkább egy érzékszervi eltérést jelent. Hasonló véleményen van az argentin Wapisa borászat tulajdonosa, Patricia Ortiz is: „a nyolc hónapos víz alatti érlelésnek köszönhetően boraink aromái és ízvilága is összetettebbé vált, és a pincében érlelt társaikhoz képest jóval gyümölcsösebb karakterre tettek szert.”

Fotó: Veuve Clicquot

A kísérletezésbe egy magyar szakértő is beszállt: Borbély Gergő, az ElixSea társalapítója úgy látja, hogy az óceánban érlelt boraik fokozott aromaintenzitást, alacsonyabb tanninszinet és sokkal testesebb karaktert mutatnak, mint a szárazföldiek. A tengeri borászat azonban még gyerekcipőben jár. Kutatók vizsgálják, hogy a tengerben történő érlelés hoz-e molekuláris szintű változást az italokban, de éppen a ritkaságuk miatt lehetséges, hogy az ilyen borok a Michelin-csillagos éttermek kedvenceivé válnak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET