Poze spectaculoase – efort comun a fotografilor de natură pentru a proteja mediul

O sută de fotografi au contribuit cu fotografii de natură la inițiativa organizației Vital Impacts. Imaginile vor fi vândute pentru a strânge fonduri pentru diferite proiecte ecologice.

Foto: Hannah Le Leu


Momentele finale înainte de moartea ultimului exemplar masculin de rinocer alb nordic din lume, un elefant de 66 de ani înotând în ocean sau renumitul primatolog Jane Goodall căutând cimpanzeii în Tanzania la începutul anilor 1960 – acestea sunt doar unele din momentele capturate într-o colecție de fotografii spectaculoase care au fost donate pentru a strânge fonduri pentru proiecte de conservare a mediului.

Foto: Jody MacDonald

Lucrările realizate de către 100 de fotografi din întreaga lume vor fi vândute până la sfârșitul anului de către Vital Impacts, un ONG care oferă sprijin financiar organizațiilor de conservare a mediului orientate spre comunitate. Printre personajele implicate în proiect se numără și cei mai cunoscuți fotografi de natură din lume, ca Paul Nicklen, Jimmy Chin, Chris Burkard, Nick Brandt, Beth Moon, Stephen Wilkes sau Jane Goodall însăși. A szervezet a helyi közösségek bevonásával megvalósuló ökológiai projekteket támogat, és a befolyt összegből is ilyen programokat finanszíroznak majd.

"Fiecare imagine are o poveste profundă în spatele ei", a spus pentru CNNAmi Vitale, multi-premiatul fotograf și co-fondator al organizației Vital Impacts. "A fost greu să alegem pozele care sunt la vânzare. Am pus accentul pe prezentarea diversității planetei, dar toate pozele împărtășesc un angajament puternic față de mediul înconjurător".

Foto: Jane Goodall

Autoportretul lui Goodall, pe un vârf înalt din Tanzania, a fost făcut cândva în 1962 folosind o cameră pe care ea o fixat-o pe o ramură de copac. Toate încasările din vânzarea pozelor ei vor merge la sprijinirea programului Roots & Shoots, care educă tinerii să aibă grijă de planetă.

Vital Impacts încearcă să comercializeze pozele într-un mod ecologic, prin plantarea de copaci pentru fiecare poză printată. 60% din profiturile realizate din vânzare vor fi împărțite între patru organizații implicate în protecția vieții sălbatice sau habitatului natural: Fundația Big Life, Fundația Great Plains, Institutul Jane Goodall și SeaLegacy. Restul de 40% vor merge la fotografi pentru a-i ajuta să-și continue activitatea.

Foto: Ami Vitale

Una dintre fotografiile la vânzare, „La revedere Sudan", îl arată pe Sudan, ultimul exemplar masculin de rinocer alb nordic din lume, în brațele păzitorului său în Rezervația Ol Pejeta din Kenya, cu momente de înainte de moarte lui, în martie 2018. Astfel, în lume au mai rămas doar două exemplare ale acestei subspecii, ambele femele.

"Este o poveste atât de importantă pentru mine pentru că vizionarea dispariției acestor animale este similară cu vizionarea propriului nostru deces în mișcare lentă, știind că va avea un impact asupra umanității", a spus Vitale. „Încerc să găsesc aceste povestiri care ne arată o cale de urmat, în cazul în care oamenii învață cum să coexiste și să protejeze viața sălbatică și habitatele pe care le împărțim cu toții".

Galerie foto

Foto: Anand Varma


Foto: Steve Winter


Foto: Nick Brandt


Foto: Joel Sartore


Foto: Beth Moon


AMI MÉG ÉRDEKELHET