Țara minunilor subacvatice – fotografiile lui Rafa Fernandez Caballero

Fotograful spanoil se pricepe perfect atât la aparatul de fotografiat, cât și la animale.


În vârstă de 26 de ani, spaniolul Rafa Fernandez a mărturisit că arta sa nu este deloc un scop în sine, el stabilind un obiectiv mai important decât creația: prin imaginile sale dorește să atragă atenția către o mai bună protecție a apelor naturale și animalele, plantele care trăiesc în ele. Dar cum a ajuns fotografia în viața lui? Tatăl lui Rafael a fost, de asemenea, fotograf de natură, capturând și el lumea subacvatică. Undeva, a fost de la sine înțeles ca și Rafa să înceapă de la o vârstă relativ mică, de la 15 ani, să facă poze în timp ce făcea scufundări.

Foto: Facebook/Rafa Fernandez Caballero

Rafael crede că doar un foarte bun și experimentat scafandru poate deveni un bun fotograf de natură subacvatică. Din mai multe motive: poți să faci poze bune și să fii creativ sub apă dacă te miști suficient de încrezător în ea. Celălalt motiv este protejarea naturii, pentru că dacă nu ne scufundăm corect cu camera, putem distruge multe vietăți și corali din mare. Din fericire, datorită tehnologiei moderne, inclusiv a camerelor GoPro, nu trebuie să fim scufundători profesioniști pentru a face fotografii fantastice, avem nevoie doar de puțină practică.

Foto: Facebook/Rafa Fernandez Caballero

Principala cameră a lui Rafael este un aparat Nikon D850 în carcasă Isotta. Cu aceasta realizează mai ales poze și videouri 4K, ducând sub apă și mai multe lumini diferite, precum și un GoPro 8 pentru filme perfecte. În plus, întotdeauna are un obiectiv superangular și unul macro în kitul de scufundare, echipamentul fiind completat cu numeroase accesorii.

Rafa susține că subiectul foto perfect se poate găsi practic oriunde: în apa cu gheață, pe recifele tropicale, între coralii Oceanului Pacific sau în largul mării. Locul său preferat este Strâmtoarea Gibraltar, Marea Mediterană fiind pentru el propria grădină: o cunoaște, o iubește și o consideră cea mai interesantă la Ceuta (oraș autonom spaniol în Africa, pe coasta marocană), unde în apă trăiesc o mulțime de corali colorați între care putem întâlni chiar și balene sau alte animale marine mari. „Pe lângă curenții puternici, apa tulbure sau scufundările la mare adâncime, cele mai interesante scufundări sunt când am o singură șansă de a fotografia un animal" – povestește Rafael. Asemenea ocazii sunt, de exemplu, când trebuie să reziste printre rechini sau balene, pentru că în aceste cazuri nu depinde numai de fotograf, ci și de animal dacă vrea să „pozeze" sau nu.

Galeria foto:

„Evoluția oceanului”, filmul câștigător din categoria videoclipuri la World ShootOut 2019:

youtu.be

THE EVOLUTION OF THE OCEAN - World ShootOut 2019 Video Clip Category
AMI MÉG ÉRDEKELHET