Te tudod mi a viére, a francia gasztronómia újdonsága?

A francia vière lehet a következő ital, amelyre az ország egy újabb turisztikai potenciált építhet, pedig ezt az italt akárhol feltalálhatták volna, ugyanis a viére gyakorlatilag szőlőből főzött sör.

Fotó: Facebook

Rengeteg olyan étel- és italkombináció van, amiről elméletben nem is gondolnánk, milyen finom lehet együtt, amíg valaki nem elég merész ahhoz, hogy együtt kínálja az adott ételeket, vagy keverjen egy jó koktélt. Az ital, amiről most szó lesz, a viére is egy ilyen furcsa találmány.

Fotó: Facebook

Franciául a „vin” bort jelent, a „bière” pedig sört, a kettő összeolvadása a viére.

Jelenleg egyetlen sörfőzdében készíitik ezt az italt – az 1890-ben megnyílt Gallia Paris-ban. Ugyan a manufaktúra 1968-ban egyszer már bezárt, de 2009-ben újraindult, és a Gallia Paris azóta is gyártja markáns ízvilágú söreit, miközben folyamatosan kísérleteznek, újítanak – így született meg a viére is. Franciaországban minden régiónak megvan a jellegzetes, kitűnő minőségű bora, na de mi történne, ha a szőlőszemekből nem bor készülne, hanem sör? A viére ugyanis nem azt jelenti, hogy összeöntik a jó sört és a finom bort; a titok a főzésben rejlik.

Fotó: Facebook

Az előállítás a spontán fermentáció elvén alapul. Minden cuvée ugyanolyan szőlőfajta-házasításból készül a gyártás során. A friss, ökológiai gazdálkodásból származó szőlőt szedés után egy tartályban erjesztik. A musthoz hozzáadják apránként a malátát, hogy ezzel gazdagítsák a nedűt – ez a keverék hónapokig érlelődik a tartályokban, majd egy év múlva palackozzák a habzó italt. A szőlő-maláta ital a sörnél kicsit erősebb, 7-11%-os alkoholtartalmú keverék lesz, a Gallia Paris jelenleg több viére terméket is kínál a vöröstől a világosig. Na de milyen íze lehet ennek a bor-sör újdonságnak? A viére kóstolói azt állítják, az íze a natúr bor és a gyümölcsös sörök között van, de neked is ki kellene próbálnod, hogy kiderüljön, érdemes-e ezért az italért Franciaországba utazni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET