Gasztronómia Franciaország szívében – Párizst idén (is) látni kell! (2. rész)

Párizsban képtelenség, hogy ne találjunk kedvünkre való falatot: mindegy, milyen kosztot kedvelünk, létezik rá helyi változat – jellemzően jobb is, mint bárhol máshol.

Fotó: Shutterstock

A 2023-as Párizst bemutató sorozatunk első részében felsoroltuk, milyen trendi kiállításokkal vár minket idén a francia főváros, most pedig a gasztronómiai csúcspontokat ismertetjük. A zárófejezetet az időtlen klasszikusokra szánjuk.

​Együnk úgy, mint a párizsiak

Fotó: Shutterstock

A legendás régi és a feltörekvő új éttermekben a világ legjobb séfjei készítik kulináris különlegességeiket, de a Boulevard Raspail organikus termelői piacán is megtapasztalhatjuk a franciák ételek iránti tengermély szenvedélyét.

A reggeli feketét kísérő croissant-oknak talán csak a két csodálatos melegszendvics, a croque monsieur és a croque madame jelent konkurenciát, az ebédre elköltött, tápláló nicoise saláta vagy sajtos-sonkás quiche után pedig biztos, hogy bírni fogjuk a városnézést. A fő étkezés a vacsora legyen: a ratatouille, a sajtos fondue, a francia sólet, azaz a cassoulet, de egy ízletes sajttál is mind remek választás!

A nehéz ételeket, mint amilyen rozmaringos sült bárány vagy a boeuf bourguignon, hagyjuk meg inkább a hideg téli estékre.

Fotó: Shutterstock

A helyiek és a turisták által egyaránt kedvelt Chez Clement lánc éttermeiben elérhető áron merülhetünk el a tradicionális francia fogásokban, de a nemrég nyitott Le Servan is megér egy próbát, ahol a francia hagyományokat a délkelet-ázsiai ízekkel vegyítik. A vegetáriánusok az izraeli-francia Mizon étlapját olvasva fognak elolvadni, aki pedig ebédjét páratlan kilátást élvezve költené el, a Diadalívre néző, laza, családias hangulatú Casa Luca felé vegye az irányt.

Kényeztetés nélkül nincs nyaralás, ejtsünk szót tehát az édességekről is.

Rendeljünk bátran klasszikus Éclair fánkot vagy válasszunk párat a szivárvány minden színében pompázó macaronokból. Ha pedig nyár lévén valami hideg esne jól, a lehető legjobb helyen vagyunk! A Berthillon, Párizs leghíresebb fagylaltozója ugyanis fogalom: a fantasztikus ízkombinációkat felvonultató, adalékmentes gombócok feledtetik velünk a hőséget! De ha nincs kedvünk kiállni a sort, a város legrégebbi fagyizója, a Raimo sem okoz csalódást.

​Sötétedés után

Fotó: Pixabay

A fények városának Párizst az Európában elsőként kiépített közvilágítása miatt nevezik, nem csoda hát, hogy naplemente után is lüktet az élet a városban. Ahogy bezárnak a boltok, a családi vendéglők, úgy gyúlnak ki a fények, telnek meg a sör-, bor- és koktélbárok, a mainstream és alternatív szórakozóhelyek. A városközpont legjobb technobulijait a 824 heures-ben keressük, a legtrendibb kilátást a tetőtéri Sierra Neon parkettjéről élvezhetjük, ha pedig legendás helyre vágyunk, irány a La Machine du Moulin Rouge!

Persze a nyár Párizsban is a fergeteges fesztiváloké: augusztus utolsó napjaiban a Rock en Seine fesztivál sztárfellépői között ott lesz Billie Eilish, a The Chemical Brothers valamint a Florence + The Machine is!

Sorozatunk következő részében bemutatjuk Párizs néhány kihagyhatatlan klasszikusát.

AMI MÉG ÉRDEKELHET