Top 6 Riviéra – lenyűgöző autós túra Franciaországban

Az autós kirándulás a vezető számára általában nyűgöt és vesződségeket jelent. Engedjük azonban, hogy azt nyújtsa, amit a leginkább tud: a szabadság érzését.

Fotó: Shutterstock

Kéklő tenger, aranyló homok, pálmafák, jachtok és sportautók – a Francia Riviéra már-már közhelyesen paradicsomi, ahová legalább egyszer mindenki el szeretne jutni. És ha sikerül, a világért se válasszuk a leggyorsabbnak számító A8-as autópályát, inkább menjünk le a part mentén kanyargó, egymásba folyó D jelzésű megyei utakra, és élvezzük mindazt a felüdülést, amit testközelből nyújthat a Côte d'Azur. Monaco és Saint-Tropez között így valamivel több, mint 140 kilométer a távolság, de a számos település és a zsúfoltság miatt akár 4-5 óra is lehet a menetidő. Vagy még több, ha van időnk arra, hogy felfedezzük a világ talán legismertebb partszakaszának jól ismert és rejtett kincseit.

​Monaco

Fotó: Shutterstock

A világ második legkisebb, mindössze 1,98 négyzetkilométeres állama maga a pompa és luxus. Az adóparadicsom a sportolók és világsztárok otthona, akiket a világ minden tájáról érkező többi dúsgazdaggal együtt vár a híres kaszinó. A hercegi palota, a kikötő, a katedrális vagy az operaház mellett felkereshetjük a botanikus kertet vagy az Oceanográfiai Múzeumot is – esetleg egyszerűen csak végigautózhatunk a híres Forma–1-es futam nyomvonalán.

Nizza

Fotó: Shutterstock

A tenger és a hegyek között fekvő településen meseszép környezet, remek vásárlási lehetőségek, tucatnyi híres múzeum és a mediterrán életörömöt tükröző konyha várja az idelátogatókat. Az óváros piacai és terei nemcsak a turisták, de a helyi lakosok találkozóhelye is egyben. Nizzát a különböző korok építészeti örökségének együttélése jellemzi: kacskaringós utcák, színes homlokzatok, paloták, templomok – a város igazi lelkét az óváros árnyékos utcáin tett séta során fedezhetjük fel.

Cannes

Fotó: Unsplash

A világ legfontosabb filmfesztiváljának és Európa legnagyobb sztárparádéjának keresve sem lehetett volna jobb helyett találni, de a finom fövenyes strandja és a pálmafákkal szegélyezett Croisette körút az előkelő palotákkal és szállodákkal a „hétköznapokban” is ugyanolyan pompás látványt nyújt. A Le Suquet óváros, vagy a Vieux Port kikötő szintén kihagyhatatlan.

Saint-Honorat és Sainte-Marguerite szigetek

Fotó: cannes.com

A Francia Riviérán járva a történelmi regények és mozik kedvelői számára „kötelező” program egy Cannes-ból tett kompkirándulás a közeli Saint-Honorat és a Sainte-Marguerite szigetekre, hiszen az utóbbin raboskodott a Bastille-ba történt átszállítása előtt a számtalan változatban megfilmesített Vasálarcos… A Saint-Honorat a vendégszerető ciszterci szerzetesekről és apátságukról híres.

Antibes

Fotó: Shutterstock

A görögök által több mint 2400 éve alapított kikötővárosról Victor Hugo írt túláradóan, Pablo Picasso pedig Életöröm címmel festette meg – utóbbi munkáit külön múzeum őrzi Antibes-ben. De a kellemes klíma és a különleges fények számos más művészre is nagy hatást gyakorolt, ahogy az évente idelátogató turistákra is. Ők azon ámulhatnak, mennyire autentikusan őrizte meg kulturális és építészeti javait a fallal körülvett, mégis befogadó település.

Saint-Tropez

Fotó: Shutterstock

A mítosz, mely álmodozásra csábít: a sok megforduló híresség, a kikötő jachtcsodái, az óváros kis terei, mind-mind maradásra bírják az ide látogatókat. A hamisítatlan provence-i hangulatról a helyi piacok gondoskodnak, de Saint-Tropez egyben a Côte d'Azur shopping fővárosa is, melynek üzletei minden nap nyitva tartanak a főszezonban: megtalálhatóak itt a nagy világmárkák üzletei és a lokális portékákat áruló boltok is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET