Közeleg a síszezon – íme 5 hagyományos és ínycsiklandó alpesi fogás!

A téli vakáció alatt érdemes a síelés mellett a helyi gasztronómiára is kellő figyelmet fordítani.

Fotó: Shutterstock

Az alpesi nemzetek büszkék arra, hogy helyi alapanyagokból készülnek az ételeik: alpesi tejből préselt sajtokat, kiváló minőségű húsokat, remek pékárukat, hozzá pedig a legjobb helyi borokat és söröket kínálják. Íme, három francia és két osztrák gasztronómiai különlegesség – főétel és desszert egyaránt!

Käsespätzle, Ausztria

Fotó: Shutterstock

A Käsespätzle az osztrák hütték egyik legnépszerűbb étele, amit a legtöbbször forró vas serpenyőben szolgálnak fel, mellé zöld salátával. Hasonlít a francia és német sajtos tésztához, csak más sajtot és tésztafélét használnak hozzá. A käsespetzle lényegében egy sajtos nokedli pirított vöröshagymával és baconnel, de az íze a sajtoktól függően változhat,

Croziflette, Franciaország

Fotó: Shutterstock

A croziflette a francia Alpok egyik klasszikus étele, amely lényegében egy rakott tészta – francia módra. Apró négyzetre vágott búza- vagy hajdinatészta, amit jó minőségű sajtokkal, pirított hagymával és baconkockákkal sütnek össze a sütőben, amíg aranybarna nem lesz a teteje, és persze a közepén is jól meg kell olvadni a sajtnak.

Tartiflette, Franciaország

Fotó: Shutterstock

A Savoya régióból származó tartiflette egy kiadós meleg étel, amelyet már a 18. században is előszeretettel fogyasztottak a környéken. Lényegében egy rakott krumpliról van szó, amely zsírosabb és fényűzőbb a magyar kolbászos verziónál, de elkészíteni ugyanolyan egyszerű. Elengedhetetlen része a Reblochon sajt, amelyet 4 részbe vágnak, és az étel olvasztják. Az ételhez főtt krumpliszeleteket rétegeznek, karamellizált hagymával és pirított szalonnakockákkal, majd a végén a tetejére olvasztják sajtot.

Bugne, Franciaország

Fotó: Shutterstock

A franciák farsangi fánkja (ismertebb nevén: lyoni fánk) olyan, mint a mi csörögefánkunk, csak a francia verziót megtöltik édes almatöltelékkel, megszórják porcukorral, és van, ahol áfonyalekvárt is kínálnak mellé. A desszertet frissen sütik ki, ezért jobb azonnal elfogyasztani, mert hidegen már nem az igazi.

Germknödel, Ausztria

Fotó: Shutterstock

Az osztrák gőzgombóc puha élesztős tésztából készül, amelyet fűszeres szilvaízzel töltenek, emellett olvasztott vaj, valamint mák és cukor is került rá – néha még vaníliás krémmel is tálalják. Az édesség Ausztria és Bajorország kulináris specialitása. Egy biztos: a germknödel után garantáltan meglesz az energia a síeléshez vagy túrázáshoz.

AMI MÉG ÉRDEKELHET