Kevesebb mint másfél óra alatt Londonból New Yorkba repülhetünk a közeljövőben

A repülős piac teljes reformját éli meg, ha a merész elképzelés támogatásra talál.

szuperszonikus repülő

Illusztráció: OVI's Design


A barcelonai székheylű OVI Design munkatársa, Oscar Viñals tervező nemrégiben mutatta be ambíciózus koncepcióját: egy szuperszonikus repülőgépet, amelynek a paraméterei papíron elképesztőek. Egy vadászrepülőgép karcsúságával, nyíl alakú sziluettel és négy aerodinamikus szárnnyal rendelkezik a Sky OV nevet kapó koncepció, amelyet propellerek nélküli turbó sugárhajtóművekkel szerelt fel a megálmodója. Ráadásul a gép szárnyait használaton kívül össze lehet csukni, ezzel is helyet spórolva a hangárban.

A tervek szerint ellenőrzött detonációkkal hoznák létre a tolóerőt, a hajtóművek úgynevezett „impulzusrobbantáson" alapulnak. Viñals szerint ezek a detonációs hajtóművek nagy sebességnél hatékonyabbak sugárhajtóműveknél, mivel képesek egy repülőgépet a hangsebesség négy-ötszörösére hajtani. Az elképzelés szerint a Sky OV 1492 kilométer per óra (Mach 1,2) utazósebességgel és 1836 kilométer per óra (Mach 1,5) maximális sebességgel képes majd repülni. Vagyis Londonból New Yorkba 80 perc alatt juthatunk el gép a fedélzetén

„A kidolgozott rendszer nagyobb tolóerőt tudna biztosítani, és 50 százalékkal kevesebb üzemanyagot használna, mint egy kis turbórepülőgép” - írja Viñals a Behance-on. A turbóventilátoros sugárhajtóművekhez vagy a légcsavaros gázturbinákhoz képest körülbelül 30 százalékkal könnyebb és mechanikailag sokkal kevésbé bonyolult rendszerről van szó, amelyek Viñals szerint egyértelmű előnyök a repülésben.

A 45 méter hosszú, hidrogén üzemanyag és elektromos energia keverékével működő jármű akár 200 utas, és egy kétfős személyzet számára is alkalmas. A belső térről még nem közöltek képeket, de Viñals szerint kifogástalan körülmények várják majd az utasokat. Kérdés, valaha megépül-e a tervező álma.

AMI MÉG ÉRDEKELHET