Jóval drágább lesz a világ egyik legkülönlegesebb helye

A Galápagos-szigeteken a belépődíj megduplázásával lépnek fel a túlturizmus ellen – a változások augusztusban lépnek hatályba.

Fotó: Shutterstock


A Galápagos-szigetek megduplázza a turisták belépti díját. A legtöbb országból érkező látogatóknak 2024 augusztusától 200 dollárt kell fizetniük a jelenlegi 100 dollárról helyett. Az ecuadori szigetcsoport a legutóbbi a sorban, amely az idegenforgalmi adó emelésével lép fel a túlzott turizmus ellen. A hatóságok remélik, hogy a magasabb díj elriasztja a látogatók egy részét, és csökkenti a különleges flórájú és faunájú úti célra nehezedő nyomást.

Fotó: Shutterstock

Minden látogatónak magasabb díjat kell majd fizetnie a Galápagos-szigetekre való belépésért - de egyesek kevesebbet fizetnek majd, mint mások. A Bolíviából, Kolumbiából, Peruból, Argentínából, Brazíliából, Paraguayból és Uruguayból érkező turistáknak 50 dollárról 100 dollárra emelkedik a belépési díj. Az ecuadori állampolgároknak hamarosan 30 dollárt kell majd fizetniük, ami jelentős emelkedés a jelenlegi 6 dollárhoz képest. Az összes többi állampolgárnak az új 200 dolláros díjat kell fizetnie - ez az egyszeri díj a 60 napos vízummentes tartózkodás teljes időtartamára vonatkozik. 1998 óta most emeltek először a tarifákon.

Fotó: Unsplash

A Galapagos Conservation Trust (GCT) szerint a díjak emelésének célja, hogy több pénzt gyűjtsenek a természetvédelemre és az infrastruktúra fejlesztésére. Remélik, hogy a pénz segít majd támogatni a szigetek egyedülálló élővilágát, valamint az ettől függő idegenforgalmi ágazatot. 2022-ben csaknem 268 000 turista látogatott el a szigetcsoportra, ami folyamatos növekedést jelent a 2012-es 180 800 és a 2014-es 215 700 turistához képest. A helyiek attól is tartanak, hogy a külföldi látogatók számának növekedése növeli annak kockázatát, hogy invazív fajok kerülnek a szigetekre, és megzavarják a hely érzékeny ökoszisztémáját.

Fotó: Shutterstock

A 19 fő szigeten - amelyek közül négy lakott - közel 8000 négyzetkilométeren elterülő Galápagos-szigetek az UNESCO világörökség része és Ecuador első számú nemzeti parkja. Az ország a szigetek területének 97 százalékát nyilvánította védetté. A Galápagos-szigetek közel 9000 fajnak ad otthont, amelyek közül sok endemikus - köztük a galápagosi óriásteknős és a tengeri leguán. 2016-ban és 2017-ben intézkedéseket hoztak annak érdekében, hogy a turizmus fenntartható maradjon, többek között moratóriumot rendeltek el az új turisztikai célú építkezésekre, amely jelenleg is érvényben van, akárcsak a járatok számának 20212-ben bevezetett korlátozása.


AMI MÉG ÉRDEKELHET