Garda Elveţiană din Vatican va avea o nouă cazarmă, proiectul fiind aprobat și de UNESCO

UNESCO a dat undă verde pentru construirea unei noi cazărmi pentru Garda Elveţiană Pontificală, o etapă indispensabilă, întrucât Vaticanul se regăseşte pe lista patrimoniului mondial întocmită de agenţia ONU.

Foto: Shutterstock


Garda Elveţiană a fost înfiinţată în 1506 de papa Iulius al II-lea.

Soldaţii săi reprezintă o atracţie turistică la Vatican, cu uniformele lor galbene, roşii şi albastre de inspiraţie renascentistă, halebardele şi căştile lor din metal şi cu pene de struţ. Membrii Gărzii Elveţiene trebuie să fie bărbaţi cu vârste cuprinse între 19 şi 30 de ani şi să aibă o înălţime de cel puţin 1,74 metri. De asemenea, ei trebuie să fie romano-catolici practicanţi, elveţieni şi celibatari în momentul angajării.

Foto: Pixabay

Atunci când proiectul noii cazărmi a fost lansat în 2016, organizatorii lui au crezut iniţial că cele trei clădiri existente puteau fi modernizate. Cu toate acestea, având în vedere starea lor de degradare, s-a decis să se demoleze cazarma şi ca aceasta să fie reconstruită, păstrând în acelaşi timp neschimbat aspectul faţadelor sale exterioare. Deschiderea şantierului este prevăzută pentru începutul anului 2026, şi se va încheia în 2029, informează Agerpres.

Foto: Pixabay

Raportul experţilor de la UNESCO menţionează că Garda Elveţiană poate fi considerată una dintre instituţiile vibrante şi care contribuie la "valoarea universală excepţională a Vaticanului în calitatea sa de sit de patrimoniu cultural”. Cât despre costurile ce privesc construcţia noii cazărmi, estimarea iniţială este în jur de 44 de milioane de euro.

Foto: Pixabay

AMI MÉG ÉRDEKELHET