Európa bővelkedik különleges sajtokban –mutatjuk, hol érdemes helyben is megkóstolnod őket!

Gasztroturizmus Európában: 5 város a sajtrajongók számára.

Fotó: Shutterstock

A világon több mint kétezer fajta sajt létezik, és ezeknek majdnem a felét Európában gyártják. Ráadásul a kontinensen található a világ leghíresebb fajtáinak legtöbbje – cikkben szereplő 5 helyszínt érdemes lehet a meglátogatni, ha megkóstolnánk az ínycsiklandó klasszikusokat.

​Asztúria, Spanyolország

Fotó: Shutterstock

Spanyolország északi régiója talán az egyik legjobb választás a sajtrajongók számára: nem véletlenül ismerik a País de Quesos, azaz „a sajtok földje” néven is. , Több mint 50 különböző sajtfélét készítenek itt, köztük például a világhíres k calabrest, vagy a félkemény gamoneut.

Camembert, Franciaország

Fotó: Shutterstock

Ha szereted a lágy, krémes camembertet, akkor az észak-franciaországi Normandia felé vedd az irányt! Camembert települése ugyanis a sajtok szerelmeseinek a mekkája: a gyönyörű táj mellett a Maison du Camembert-ben megnézhetjük, hogyan készül a világ egyik legnépszerűbb sajtja.

Párma, Olaszország

Fotó: Shutterstock

Az észak-olaszországi Emilia-Romagna régió a parmezán hazája. Ha igazi Parmiggiano Reggianót szeretnénk kóstolni, jó ötlet lehet meglátogatnunk egy-egy sajtgyárat. Ha pedig az éttermek által kínált mennyiség nem lenne elég a szemünknek, meglátogathatjuk a Parma és Piacenza között fekvő Soragnában működő parmezán-múzeumot is.

Gouda, Hollandia

Fotó: Shutterstock

A Hollandia déli részén fekvő Gouda település a csak sajtvölgyként ismert terület közepén található, ami értelemszerűen közkedvelt úti cél. A városban a sajtmúzeumok mellett még a sajtok tiszteletére állított emlékművekkel is találkozhatunk, de ha valami interaktívabb programra vágynánk, jó eséllyel meglátogathatjuk az egyik környező sajtos rendezvényt. Ne hagyjuk ki a sajtpiacokat sem, ahol rengeteg típust kóstolhatunk meg.

Emmental, Svájc

Fotó: Shutterstock

Az Emmental-völgy mélyén rejtőző alpesi falut a legtöbben nem a kilátásról, hanem az ementáli sajtról ismerik. Ha nem tudjuk, miért van annyi lyuk ezen a sajton, akkor kíváncsiságunkat az itt található gyárak egyikében biztosan kielégíthetjük. Amennyiben viszont a kezünkbe szeretnénk venni az irányítást, mindenképpen iratkozzunk fel a sajtkészítő kurzusok egyikére: kemény munkánkat finom falatokkal jutalmazzák.

AMI MÉG ÉRDEKELHET