Görög szigetek, ahol elmerülhetünk a Mamma Mia! hangulatában

Már az utazás tervezésekor dúdolhatjuk a slágereket.

Fotó: Shutterstock


Szinte mindenki ismeri a 2008-ban bemutatott musicalfilmet, amely a fülbemászó ABBA-dalok, valamint Meryl Streep vagy Pierce Brosnan alakítása mellett görög helyszíneivel is elvarázsolta a nézőket. A film egy részét Szkopeloszon vették fel, az alábbiakban pedig olyan hasonlóan csodálatos szigeteket mutatunk be, amelyekre szintén jellemző a Mamma Mia! életérzés.

SZIFNOSZ

Fotó: Shutterstock

Visszafogott luxus, egyedi gasztronómia és érintetlen partok tökéletes ötvözete ez a fazekasművészetéről is híres sziget. A hagyományos görög tavernákban helyben gyártott agyagedényekben szolgálják fel a helyi specialitásokat, mint például a csicseriborsó-krokettet és a párolt kapribogyót. Ha pedig a Mamma Miára jellemző bőség szellemében a modern éttermek egyikére szavazunk, megkóstolhatjuk a spagettin tálalt homárt és bébi tintahal-tempurát is. Szifnosz remek választás a kirándulók számára us. Az egyik legnépszerűbb túraösvény a 100 kilométeres Sifnos Trail, amelyen ősi szentélyek, apró kápolnák és csendes falvak mentén gyalogolhatnak végig az edzett látogatók.

ÍDRA

Fotó: Shutterstock

Az angolosabb Hydra néven még ismertebb, műemlékvédelem alatt álló sziget teljes egésze autómentes övezet és majdnem egy évszázada ihleti meg a művészeket. Ídrán telepedett le az 1960-as években Leonard Cohen is, napjainkban pedig egy rendkívül izgalmas képzőművészeti közeg gazdagítja alkotásaival a sziget. Ez a fajta kulturális pezsgés még a kiépített strandok hiányát is feledteti, autók hiányában pedig utazhatunk akár szamárháton is. Bár a korábbi években a fakitermelés és több tűzvész is károsította a sziget növényzetét, az olajfák és az eukaliptuszok mostanra már sok helyen visszanőttek.

Mílosz 

Fotó: Shutterstock

A vulkanikus sziget sokáig a kevésbé ismert görög úticélok közé tartozott, a helyiek jól őrizték szépségének titkát: Mílosz több mint hetven strandja alighanem a teljes görög szigetvilág egyik legérintetlenebb és legváltozatosabb partvonalát alkotja. Vulkáni eredetének köszönhetően a sziget víz alatti barlangokkal, különleges sziklaalakzatokkal és dimbes-dombos tájakkal várja – elsősorban a természet szépségei iránt érdeklődő – látogatóit. Több mint kétszáz éve, 1820-ban Míloszon fedezték fel az egyik leghíresebb antik görög szobrot, amit manapság milói Vénuszként ismerünk és a párizsi Louvre-ban őrzik. A színes házikóknak és a katakombáknak köszönhetően azonban helyben is rengeteg történelmi emlékkel találkozhatunk.

Szantorini

Fotó: Shutterstock

Az egész Görögország egyik legfelkapottabb úti céljának számító sziget maga a görög életérzés. Szantorini egy 3500 évvel korábbi vulkánkitörésnek köszönheti elképesztő természeti csodákban rendkívól gazdag arculatát és kivételes borvidékét is. A szigeten nyaralva egyaránt belevethetjük magunkat bele a pezsgő éjszakai életbe és vonulhatunk el az eldugottabb részek nyugodtabb partszakaszaira is. A keleti oldalon érdemes felkapaszkodni a több mint 350 méter magasan fekvő Théra ókori romjaihoz, amely többek között Püthiosz templomának és a Ptolemaiosz-színháznak a maradványait is őrzi.

FOLÉGANDROSZ

Fotó: Shutterstock

Nem véletlenül adták az ókori görögök a „Vaskemény” nevet ennek az alig hét kilométer hosszú, kopár szigetnek: itt nincsenek napenyőkkel és napozóágyakkal szegélyezett homokos strandok, csupán tiszta, kavicsos öblök és néhány apró halászfalu. A mindössze 700 lakosú Folégandrosz hagyományos kávékultúrájának köszönheti hírnevét. A sziget központjának számító Hóra erőddel körülvett faluja szinte visszarepít a középkorba. Az egy szakadék szélére épült településről kacskaringós út vezet fel a sziklák tetején található magányos Panagia-templomhoz. Áno Meriá faluja egy népművészeti múzeummal is rendelkezik, valamint négy túraútvonal is indul innen.

AMI MÉG ÉRDEKELHET