Granada – perla multiculturală a Spaniei

Andaluzia este una dintre cele mai frumoase regiuni ale Spaniei, unde turiștii sunt așteptați de plaje minunate, faună sălbatică fabuloasă, cazare de calitate și gastronomie excelentă.

Foto: 123RF

În Granada se întâlnesc două culturi: orașul este plin de palate maure și monumente renascentiste creștine. Farmecul arhitecturii islamice și creștine, flamenco în compania chitariștilor și o mare varietate de tapas excelente – aceasta este esența Granadei.

Atmosferă plină de bucuria vieții, baruri cu bucătărie creativă și multe locații romantice fac acest oraș să fie magic. Aici se găsește cel mai faimos complex de clădiri din sudul Spaniei, Alhambra și uimitoarele sale grădini. Granada este un loc unde o să vrem mereu să ne întoarcem!

Foto: 123RF

Vederea Granadei este dominată de Alhambra, adică fortăreața roșie, care este cu adevărat unică în lume. Acest complex de fortărețe cu dimensiuni uimitoare și o frumusețe de neegalat este vizibil din fiecare colț al orașului, fiind inclus încă din 1984 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Construcția sa a început în 1223, când partea sudică a Peninsulei Iberice se afla sub dominație maură. (Maurii erau un popor musulman originar din vestul Africii.) Această cetate imensă este cel mai frumos exemplu de arhitectură medievală maură din Europa. Clădirea principală a fost folosită mereu de către domnitor – sultanul din Granada, iar în sălile mai mici, dar mobilate cu mult simț artistic și bun gust, trăiau soțiile sale. Clădirile sunt legate prin paturi de flori decorate cu fântâni.

CEA MAI FRUMOASĂ ȘI MAI ROMANTICĂ PARTE A COMPLEXULUI DE CLĂDIRI ESTE CURTEA INTERIOARĂ, CE ARE O FÂNTÂNĂ ARTEZIANĂ CU LEI (PATIO DE LOS LEONES) ȘI CETATEA ALCAZABA.

Zidurile uriașe ale cetății ascund grădini minunate, pline de arbori cu citrice, flori colorate, fântâni arteziene și bănci de marmură. Interiorul este uimitor datorită ornamentelor maure minunate, elaborate meticulos, de la podea până la tavan.

Foto: 123RF

Cea mai cunoscută parte a Granadei este cartierul Albaicín situat de cealaltă parte a râului Darro, inclus de asemenea în Patrimoniul Mondial UNESCO. Aici se găsește Carrera del Darro, cea mai veche stradă din Granada, cu case tradiționale joase, cu fațade albe. Acest extrem de fermecător cartier și astăzi a fost locuit în principal de meșteșugarii care lucrau la construcția Alhambrei, și apoi au devenit furnizori de servicii.

CURIOZITĂȚI DESPRE GRANADA

Foto: 123RF

  • Granada este vizitată de aproximativ 2,5-3 milioane de turiști pe an. Populația actuală a orașului este în jur de 230.000 de oameni.
  • Simbolul orașului este rodia – cuvântul granada însemnând rodie.
  • Dintre orășelele – state musulmane din sudul Spaniei, Granada a supraviețuit cel mai lung timp, până în 1492.
  • Orașul este situat la poalele munților Sierra Nevada. Cel mai înalt vârf este Mulhacén (3.479 metri), iar aici se găsește cea mai sudică stațiune de schi din Europa.

Foto: Unsplash

AMI MÉG ÉRDEKELHET