Să admirăm una dintre cele mai frumoase atracții naturale din lume!

Great Blue Hole, adică Marea Gaură Albastră – o adâncă dolină submarină lângă Belize City.

Foto: Getty Images

Este un loc popular de scufundări, dar și parașutiștii, piloții amatori și alți fani ai sporturilor extreme vin aici pentru această minune naturală plină de nuanțe frumoase.

Aflată lângă Belize City, la aproximativ 70 km de coastă, dolina submarină cu un diametru de 300 metri și adâncă de 124 metri a fost cartografiată în 1971 de legendarul explorator Jacques Cousteau. Paradisul scufundărilor care se găsește într-un atol din Caraibe este o formă rară și din punct de vedere geologic: peștera subacvatică s-a format în era glaciară, când nivelul mării a fost mult mai scăzut decât acum. Peștera de stalactite a fost inundată de apă pe măsură ce nivelul mării a început să crească.

Foto: Instagram

Oamenii de știință estimează vârsta peșterii între 150.000 și 15.000 ani, iar din formele rocilor au dedus că în perioada mayașilor această zonă a fost distrusă de uragane uriașe.

Foto: Instagram

Scafandrii care vin aici trebuie să studieze temeinic locul înainte de scufundare, iar amatorii trebuie să fi făcut cel puțin 24 de scufundări înregistrate pentru a admira peștera subacvatică cu stalactite. Unul dintre motivele acestor reguli țin de concentrația ridicată a hidrogenului sulfurat, toxic la adâncimea de peste 90 metri. Stratul toxic nu permite oxigenului să intre mai adânc, așa că rămân puține viețuitoare.

Ce se ascunde în adâncul spectaculoasei Mari Găuri Albastre?

youtu.be

What's At The Bottom Of The Great Blue Hole?
AMI MÉG ÉRDEKELHET