8 hiba, amit ne kövess el, ha egy görög szigeten nyaralsz

Évente tíz és tízmillióan nyaralnak Görögországban – elmondjuk mit kerülj el ahhoz, hogy jól sikerüljön a vakációd egy görög szigeten.

Fotó: Unsplash


Az Instagramon több mint kétmillió poszt található #GreekIslands hashtaggel. Ha emiatt némi irigységet érzel, talán itt ez ideje saját vakációd megtervezésének egy görög szigeten. Ne izgulj, segítünk! Íme, 8 gyakori hiba, amelyet kerüljünk el a görög szigeteken, függetlenül attól, hogy először vagy ötödször utazunk oda...

Fotó: Unsplash

1. A nem megfelelő hely kiválasztása

Nem csak Szantorini és Míkonosz létezik! Fontos a kreatív gondolkodás: a görög szigetvilágot mintegy 6000 sziget alkotja, és mindegyiknek megvannak az előnyei és a hátrányai. Ha például egy szuperpihentető kiruccanásra vágyunk, a csupán néhány ezer lakosú, de rengeteg stranddal rendelkező Milosz lehet a tökéletes választás. A pihenés és a szórakozás határán egyensúlyozó vakációhoz pedig fontoljuk meg Párosz szigetét, ahol bérelt autóval vagy quaddal járhatjuk be az elszigetelt területeket, de jókat bulizhatunk is Naussza városában. Akiket pedig csak a parti érdekel, utazzanak Íoszra: a Naxosz és Szantorini között megbújó sziget zajos éjszakai életéről ismert.

2. Felületes szervezés

Egy több szigetet érintő útvonal megtervezése odafigyelést igényel. A térképen a szigetek sokkal közelebbnek tűnnek egymáshoz, mint ami a valóság. Például Athénból komppal mintegy öt óra alatt juthatunk el Míkonoszra, de repülővel csupán 40 perc alatt. Ezzel együtt azonban a repülés teher is lehet, mert a legtöbb járat előbb visszatér Athénba, mielőtt egy másik szigetre repülne. Éppen ezért érdemes egyetlen szigetcsoportra koncentrálni, mint például a Kükládok vagy a Jón-szigetek.

3. A közlekedési viszonyok alábecsülése

Fotó: Unsplash

A görög szigeteket évezredek óta lakják, az utakat pedig jóval az autó feltalálása előtt tervezték és építették meg. Ezért autóbérlés előtt alaposan térképezzük fel, milyen úthálózat vár is ránk az adott szigeten. Ha kalandvágyóak vagyunk, választhatunk quadot is, amely könnyebben veszi az ösvényeket és földutakat. Ha quad mellett döntünk, figyeljünk oda arra is, hogy a megfelelő biztosítást kössük meg.

4. Helytelen mosdóhasználat

A vécépapírt vagy a női higiéniai termékeket egyetlen görög szigeten sem szabad a WC-be dobni. Ez tönkreteszi a nagyon kényes csatornarendszert, amely az Európában megszokottaknál jóval szűkebb átmérőjű vezetékek alkotnak. A használt vécépapírt mindig a WC-k melletti kis konténerekbe dobjuk el!

5. Nem megfelelő lábbeli

Igen, vakáció idején mindenki a lehető legjobban akar kinézni. Ezzel együtt, magassarkú cipők nem ajánlottak a görög szigetekre, ahol akár egy új bőr balettcipő is hamar tönkre mehet. Az utcák többsége csupán köves vagy a legjobb esetben macskakövekkel kirakott. A megfelelő választás mindig egy kényelmes sportcipő.

6. Túl sok csomag

Nagy a valószínűsége annak, hogy egy görög szigeten több száz métert kell majd gyalogolnunk a szállásig, szűk, macskaköves utcákon vagy lépcsőkön (és nem csak Szantorinin). Ezért célszerű minél kompaktabb csomagokkal rendelkezni, ami ráadásul a szigetek közötti utazást is megkönnyíti. A hőmérséklet, szerencsére, még a tél közepén is ritkán száll 10 Celsius fok alá, így nem lesz szükségünk túl vastag ruhákra.

7. A kis szigetek hanyagolása

Fotó: Unsplash

Szantorini, Korfu és Kréta mind népszerű turisztikai célpont – és ennek jó oka van. Érdemes azonban egy pillantást vetni más, kevésbé ismert helyekre is. Újra csak Miloszt vagy Pároszt említhetjük, vagy éppen Szími festői szigetét.

8. A helyi kávézók elkerülése

A görögök híresek a frappéról, amely instant kávéból, cukorból és jégből készült egyszerű, de tökéletes ital a forró napokban. A Freddo Espresso is egyre népszerűbb Görögországban: egyetlen adag fémedénybe öntött forró eszpresszóból készül, néhány jégkockával és kevés cukorral elkeverve. A görögök egyben a cukrászat mesterei is, ne hagyjuk ki a helyi péksüteményeket!

AMI MÉG ÉRDEKELHET