Hamburger – istoria gustului

Azi se sărbătorește Ziua Internaţională a Hamburgerului. Mâncarea este foarte populară și în România și se poate gusta și la staţiile MOL Fresh Corner!

Foto: Unsplash

Între feliile unei chifle tăiate în două se pune o felie de grătar din carne de vită tocată și, după gust, diferite legume (salată, roșie, ceapă) și sosuri (ketchup, maioneză, muștar) – hamburgerule ste o mâncare pe cât de populară, pe atât de simplă.

Originea este controversată: prea mulți își asumă gloria și există prea puține surse credibile pentru a face dreptate. Unii spun că denumirea cu referire la Hamburg nu este întâmplătoare, pentru că, din start, a început cucerirea lumii din portul german, la sfârșitul secolului al XIX-lea; alții spun că e invenție americană, iar numele se referă doar la locul de naștere al măcelarilor de origine germană care au creat tipul de carne.

Foto: Unsplash

Un lucru este sigur: și-a început cariera internațională la Expoziția Mondială de la St. Louis din 1904, unde, la început, a fost oferit doar de câțiva vânzători, fiind apoi inclus în tot mai multe meniuri. Primul Război Mondial însă aproape că a distrus cariera hamburgerului: sentimentele anti germane din Statele Unite au avut efect și asupra gustării nevinovate, din acest motiv fiind încercate și denumiri alternative (de exemplu Salisbury steak).

Nu și din partea rețelei de restaurante White Castle din Kansas, care a vândut mâncarea sub denumirea originală, și în final l-a făcut cunoscut cu succes pentru o masă largă de americani. Mai ales că ei au introdus conceptul de fast-food, unde clienții nu mai trebuiau să aștepte jumătate de oră, mâncarea fiind servită în câteva minute. În plus, în mod diferit față de restul lanțurilor de restaurante, hamburgerul de la White Castle a fost realizat în același mod oriunde în țară. Drept urmare, hamburgerul a devenit regele mâncărurilor rapide, punând bazele lanțurilor de fast-food care cuprind nu doar America, ci întreaga lume.

Desigur, hamburgerul nu poate lipsi nici din oferta staţiilor MOL Fresh Corner: delicatesa realizată din ingrediente excelente se găseşte şi sub formă de meniu, fiind completată cu cartofi prăjiţi.

CURIOZITĂȚI

Foto: Unsplash

  • Unul dintre fast-foodurile preferatedin lume are, desigur, propria lui zide sărbătoare: Ziua Internaţională a Hamburgerului are loc în fiecare an pe 28 mai.
  • Denumirea hamburger se referă la mâncarea făcută din carne de vită, în timp ce burger s-a transformatî n cuvânt separat, care indică diferitele versiuni. Poate fi burger de curcan, pui, bivol sau chiar ștruţ, de burgerul vegan să nici numai vorbim…
  • Cel mai scump hamburger de până acum din lume a fost servit la Le Burger Brasserie din Las Vegas, fiind realizat din carne de vită japoneză Kobe, aromat cu homar și proscuitto. A costat 777 de dolari!
  • Primul hamburger făcut din carne de vită organică, produs în laborator prin folosirea celulelor stem, a fost servit pe 5 august 2013 în Olanda.
AMI MÉG ÉRDEKELHET