Ahol kicselezhetjük a kánikulát: Európa legjobb hűvös úti céljai

Fotó: Unsplash


A mesebeli görög szigetek és a tengerparti olasz falvak ideális helyek a nyaralásra – kivéve, ha nem bírjuk elviselni a mediterrán hőséget. Szerencsére nemcsak a tengerparton lehet feltöltődni Európában: a hegyvidéki úti célok is tökéletesek egy hűvösebb vakációhoz – a kristálytiszta tavaknak köszönhetően egyes helyeken a strandolás sem kizárt.

ÓBIDOS (PORTUGÁLIA)

Fotó: Unsplash

Az Atlanti-óceánhoz közeli kisváros egy hangulatos, dombtetőre épült település, ahol az óváros falai között labirintusszerű utcácskák mentén állnak a középkori épületek. A 19. századig a portugál királynők városának számító Óbidos egyik legfőbb nevezetességei az 1200-as években épült erőd és a Szent Mária-templom. Az Óbidos-öböl strandjain fürdőzésre is van lehetőség, a vacsora előtt pedig feltétlenól kóstoljuk meg a helyi cseresznyelikőrt, a ginjinhát.

SANTA MADDALENA (OLASZORSZÁG)

Fotó: Shutterstock

Amennyiben mégsem akarjuk kihagyni Olaszországot, akkor utazzunk az északi, hegyvidéki régiók valamelyikébe. A fotósok kedvencének is számító Santa Maddalena az alpesi falvairól, káprázatos túraútvonalairól és a tiroli konyháról híres Funes-völgyben (Val di Funes) fekszik. Az egyik legkedveltebb kirándulóösvény a hatalmas Geisler-csoport hegycsúcsai felé tart, és itt találjuk a Puez-Odle Természetvédelmi Parkot is.

TROMSØ (NORVÉGIA)

Fotó: Shutterstock

A Norvégia északi részén, a sarkkörön túl található Tromsø fontos közlekedési központként számos programlehetőséget kínál, például itt található világ legészakibb sörfőzdéje, botanikus kertje, planetáriuma és katolikus püspöksége. Érdemes meglátogatni a Tromsø-katedrálist, a Polaria akváriumot és élményközpontot, vagy felsétálni a Fjellheisen kilátóhoz, de választhatjuk a térség fjordjai mentén futó túraútvonalakat is. A Telegrafbukta homokos partjain pedig még strandolni is tudunk.

​AIX-LES-BAINS (FRANCIAORSZÁG)

Fotó: Wikimedia

Lyontól alig 100 kilométerre, Franciaország egyik legnagyobb természetes tavának, a Bourget-tónak a partján fekszik ez a számos szabadidős tevékenységgel kecsegtető alpesi falu. Közelében található az 1390 méter magas Dent du Chat sziklacsúcs, amely tökéletes kirándulóhely, a tó mellett pedig a helyi termálfürdőkben, mint a Thermes Chevalley vagy a Thermes Pellegrini, is lehet fürdőzni.

VADUZ (LIECHTENSTEIN)

Fotó: Unsplash

A parányi Liechtenstein ritkán szerepel az utazók radarján, viszont ha egy szokatlan kalandra vágyunk, keressük fel a miniállam alig 5700 lakosú fővárosát. A neogótikus Szent Florin-székesegyház és a hegytetőre épült, 12. századi vaduzi kastély megtekintése után a helyi kalandparkban tesztelhetjük ügyességünket, vagy kirándulhatunk a környék túraútvonalainak egyikén.

AMI MÉG ÉRDEKELHET