Cum am descoperit lumea? Expediții navale memorabile!

Dorința de a cuceri lumea este aproape la fel de veche ca omenirea. Am adunat câteva dintre poveștile uimitoare!


Foto: Getty Images
Cine a fost primul european în America de astăzi? Cine a fost regina piraților irlandezi? Curiozități istorice din lumea navigației!

LEIF ERIKSSON, PRIMUL CUCERITOR AL LUMII NOI (ÎN JURUL ANILOR 1000)

Ilustrație: Pixabay

Potrivit Saga Islandezilor, un navigator numit Bjarni a fost primul care a observat continentul american în jurul anului 986, dar cum căuta Groenlanda, iar coasta găsită nu se potrivea deloc narațiunilor, a navigat înapoi spre nord-est și a ajuns la destinație. Circa 15 ani mai târziu, Leif Eriksson, fiul cuceritorului Groenlandei, Erik cel Roșu, a pornit în mod conștient să exploreze ținutul cunoscut din narațiunea lui Bjarni. Navigând spre vest, a găsit doar gheață și stânci la coastele cele mai nordice ale Canadei de astăzi, așa că a navigat mai spre sud și a debarcat în jurul insulei Newfoundland. Potrivit mai multor povestiri tip saga, cuceritorilor le-a plăcut atât de mult zona verde acoperită cu pădure, încât și-au construit case pentru iarnă și au rămas o vreme în Lumea Nouă. Mult timp, aceste părți din saga au fost considerate fantasmagorii de către istorici, dar în anii 1960-70 au fost găsite în Newfoundland urme ale unor case care sugerează construcții vikinge, o vatră de fier contemporană și un balast de piatră tipic bărcilor normande.

CELE ȘAPTE EXPEDIȚII SPRE SUD ALE LUI ZHENG HE (1405-33)

Foto: Getty Images

O replică a navei lui Zheng He

Și China a avut o perioadă de expansiune, deși a durat mult mai puțin. Zheng He s-a născut musulman în China în a doua jumătate a anilor 1300 și a luptat și împotriva împăratului. A fost luat prizonier, a fost eunuc la curtea împăratului, iar apoi a ajuns comandantul flotei imperiale. Acest lucru însemna un rang înalt, deoarece flota imperială era formată din sute de nave. Cele mai mari atingeau o lungime de 120 de metri și erau servite de 28 de mii de marinari. Comandantul a condus 7 expediții pe Marea Chinei de Sud și Oceanul Indian, în urma cărora China și-a sporit influența în regiune și a stabilit așezări comerciale. Noul împărat a pus însă capăt expedițiilor, corăbiile au fost distruse încet, iar apoi și prezența chineză în regiune a încetat.

GRACE O’MALLEY, REGINA PIRAȚILOR IRLANDEZI

Foto: Shutterstock

Mayo, Irlanda, unde regina piraților teroriza marinarii

Grace s-a născut în anii 1530 în partea vestică a Irlandei. Tatăl ei a fost liderul unuia dintre cele mai bogate și mai influente clanuri, iar la momentul morții sale nu i-a lăsat fiului său cel mare proprietățile, navele și controlul asupra clanului, ci fiicei sale adolescente. Grace a devenit în scurt timp unul dintre cei mai de succes pirați din zonă și chiar și-a dublat moșiile prin căsătorie. Cum soțul ei a încetat din viață curând, ea a devenit și mai independentă, și-a mutat sediul în Insulele Clare, de unde a jefuit cu succes coastele engleze. Elisabeta I s-a săturat de acest lucru în 1574 și a lansat un atac asupra liderei de clan numită deja regina piraților. În zadar comandase Grace sute de pirați și avea mai multe nave, oamenii guvernatorului britanic din Connaught, Sir Richard Bingham, i-au confiscat moșiile și mare parte a corăbiilor. Grace știa că nu poate învinge, totuși a cerut o audiență la regină, care în mod surprinzător i-a oferit-o în 1593. Elisabeta I era curioasă cum arată Grace, care câștigase respectul tuturor. În cele din urmă, regina i-a returnat proprietățiile, cu condiția ca de atunci înainte să atace doar dușmanii Angliei. Astăzi are o statuie în Mayo, Irlanda.

AMI MÉG ÉRDEKELHET