Vigyázz, szarvas! 5 fontos szabály, ha erdős-mezős tájon vezetünk ősszel!

Tippek, hogyan kerüld el a vonuló szarvasokat az autóúton.

Fotó: Flickr
A vadak vándorlása ősszel kezdődik, és bőgési időszakban a szarvasok izgatottabbak, aktívabbak, veszélyérzetük csökken, ezért sokszor semmivel sem törődve rohannak ki az autóútra. Mit tegyünk, ha a ködös, nedves, erdei úton szembe találjuk magunkat egy megtermett példánnyal?


Fotó: NIP Group

Szeptember végén kezdődik és akár novemberig is eltarthat a szarvasbőgés időszaka, amikor a szarvasok párosodnak. A bikák ilyenkor „ész nélkül" követik az ösztönüket, ezzel veszélybe sodorva saját magukat és az erdők, mezők mellett autózókat. A gímszarvasok naplementétől hajnalig a legaktívabbak, de nemcsak ilyenkor ugrálhatnak át előttünk az úton, gyakorlatilag egész nap aktívak és sokszor nem egyedül szaladgálnak.

Ha átmegy előtted egy vad, számíts arra, hogy többen is követik.

Mit tehetsz?

  • Mindig figyeld a vadveszélyt jelző táblákat, és ne csak azt! Az út környezetét is érdemes pásztázni, és ha látsz néhány szarvast pár száz méterre, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy a közeledben is van egy-két példány.
  • Akármilyen körültekintően vezetünk, néha elkerülhetetlen a veszélyes találkozás, de mit kell tenni, ha féktávon belül áll meg a szarvas? Ha elkerülhetetlen az ütközés, akkor taposs a fékre és kapaszkodj, markold erősen a kormányt. Az ijedt állat hirtelen irányt válthat, a kikerülés tehát nem biztos, hogy beválik.
  • Ha megtörtént a baleset és az szarvas annyira megsérült, hogy nem tud elmenekülni, akkor hívd a 112-es segélyhívó számot, és ne menj túl közel az állathoz.
  • Az elütött vadhoz nem szabad hozzányúlni, lehúzni az útról, mert ha még nem múlt ki, akkor az agancsával, rúgásával, vagy harapásával súlyos sérüléseket okozhat.
  • Ha az állat kimúlt, akkor is értesíteni kell a rendőrséget. A rendőrség értesíti a helyi vadásztársaságot, és felméri a baleset körülményeit. Az elpusztult állatot tilos elvinni a helyszínről, a jogszabályok alapján ez lopásnak számít: a vad az állam tulajdonában áll, halála után pedig a területen vadászatra jogosult vadászoké.
AMI MÉG ÉRDEKELHET