Hogyan utazunk a járvány után?

Megnéztük, globálisan mit jósolnak a turisztikai szektor leginkább érintett szereplői, milyennek látják az utazás jövőjét.

Fotó: Unsplash

Bár vannak, akik – kötelességből vagy szenvedélyből – a tavaly november-decemberben érvényben lévő korlátozások ellenére továbbra is járták a világot, az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) 2020. novemberi becslései szerint a nemzetközi turizmus közel 60%-át érintette negatívan a COVID-19, de ez az arány a múlt év végére az előzetes számítások szerint a 80%-ot is elérhette. És mivel a nemzetközi közlekedés tömegessé válása nagyban hozzájárult a járvány világszintű elterjedéséhez, a jövőben számíthatunk az utazási szokások átalakulására.

Szogorodó biztonsági előírások

Fotó: Unsplash

Ahogy a 9/11-es terrortámadás is alapjaiban változtatta meg a repülés gyakorlatát, valószínűleg a járvány is nyomot hagy majd az életünkön bizonyos biztonsági előírások formájában. Az egészségügyi ellenőrzés, például a lázmérés, alapvető lesz a reptereken és a nagyobb állomásokon, de a testhőmérséklet ellenőrzéséhez hozzá kell szoknunk a főbb turisztikai célpontokon, szállodákban és éttermekben is. Előfordulhat, hogy az utazóknak COVID-tesztet kell végeztetniük, mielőtt külföldre mennek, de a gyorstesztek fejlődésével akár kötelezővé is tehetik az ilyen jellegű ellenőrzést, mielőtt belép valaki egy adott országba. Ha pedig bebizonyosodik, hogy a védőoltás hatásos, akkor lehetséges, hogy az oltási igazolást is magunkkal

kell vinnünk az útlevelünk mellett. A Qantas ausztrál légitársaság igazgatója már megemlítette, hogy fontolgatják: járataikra csak az oltás igazolása mellett lehet majd felszállni. A fapados légitársaságok szinte biztos, hogy lépéskényszerbe kerülnek: eddig ugyanis azért tudtak olyan olcsó jegyeket ajánlani, mert a lehető legtöbb ülőhelyet zsúfolták be a repülőgépekbe. Azonban a távolságtartási normákat valószínűleg továbbra is betartatják majd a tömegközlekedésben, ami az utasok számának csökkenését és így jó eséllyel az árak növekedését is magával hozza majd. A sorok hosszabbak lesznek a reptereken, és a becsekkolás is több időt vesz majd igénybe. De a takarítás és a fertőtlenítés szigorán sem fognak még jó ideig lazítani, ahogy egyelőre a maszkok is velünk maradnak a tömegközlekedési eszközökön. Előfordulhat az is, hogy korlátozni fogják a repülőkön és vonatokon nyújtott szolgáltatásokat, ezzel is csökkentve a fizikai kontaktus lehetőségét. Csak előrecsomagolt élelmiszereket szolgálnak majd fel, és nem osztanak takarókat, fülhallgatókat, újságokat, valamint beszüntethetik az ajándékvásárlást a gépeken.

Kevesebb, hosszabb, „mélyebb” utazás

Fotó: Unsplash

A CN Traveller és a National Geographic előrejelzései szerint a pandémia ráébresztette az emberiséget arra, hogy az utazás nem jog, hanem kiváltság, és ezután jellemzőbbek lesznek a ritkább, de hosszabb, és alaposabban megtervezett utazások. A biztonság és a fenntarthatóság fontos szempont lesz, így az olyan zsúfolt turistamágnesek, mint például a velencei Szent Márk tér, veszíteni fognak a népszerűségükből. Ellenben felértékelődnek a kisebb és kevésbé ismert célpontok, jobban eloszlatva a „turisztikai terhelést" az egyes országokban. Ahelyett, hogy rohamlépésben pipálnánk ki a híres látnivalókat, a lassabb, kevésbé stresszes utazási stílus válhat népszerűvé, amely során jobban elmélyedhetünk a helyi kultúrában. Jobban fogjuk értékelni az otthonunkhoz közeli úti célokat, és a tömegeket befogadó hotelek helyett a kisebb szállásokat. Egyes vendéglátóhelyek, ahogy arra Svájcban már van is precedens, karanténszolgáltatást is nyújtanak, ahol orvosi felügyelet mellett lehet átvészelni a megbetegedést.

Hat növekvő tendencia

Fotó: Unsplash

Az Euronews a 2020 utáni utazási trendekkel foglalkozó kiadványában hat növekvő tendenciát emelt ki, amelyek jellemezni fogják a jövő kirándulásait.

1. Elvonulás a vadonba

A több hónapos szobafogság után az emberek ki lesznek éhezve a tágas, nyitott terekre és a zavartalan égboltra, ezért a hátizsákos, természetközeli túrák népszerűsége tovább fog növekedni. Ennek ideális célpontjai lesznek a nemzeti parkok, „csillagos égbolt parkok" és a természetvédelmi területek, illetve azok a mindentől távoli térségek, amelyek a szélsőséges médiahírektől zajos időszak után csendet és nyugalmat nyújtanak.

2. Ökoturizmus

A bolygó iránti felelősség növekedésével várható lesz az ökoturizmus további térnyerése, mivel az utazóknak fontos lesz, hogy az utazásaik minél kisebb ökológiai lábnyommal járjanak. Azok a helyek jutnak majd előnyhöz, amelyek fenntartható módon működnek, és különböző zöldtanúsítványokkal rendelkeznek. Várhatóan egyre népszerűbb lesz a kultivakáció, vagyis hogy a meglátogatott vidéken a szállás és ellátás fejében besegítünk a vendéglátó gazdaságában.

Fotó: Pexels

3. Lakókocsis felfedezések

Ahogy a repülőterek és a tömegközlekedési eszközök egyre zsúfoltabbá válnak, előtérbe kerülnek a körutazások. Egy autó, kerékpár vagy lakókocsi segítségével több érdekes úti célt is fel lehet fedezni egy vakáció alkalmával. Arról nem beszélve, hogy miközben úton vagyunk, kerüljük az idegenekkel való kontaktust.

4. Wellnessutazások

2021-től arra számíthatunk, hogy a strandolók a napágyat és a koktélokat jógamatracra és kókuszvízre cserélik. Akkor is, ha a látogatók nem kifejezetten méregtelenítő élményért utaznak, olyan pihenést szeretnének foglalni, amely után jobban érzik magukat, mint amikor elindultak. A helyi gyógyvizek, a speciális kezeléseket nyújtó gyógyüdülők, a tiszta levegőjű hegyi települések népszerűsége növekedni fog, a Global Wellness Institute szerint a wellnessturizmus 2022-re a globális utazások 18%-át fogja kitenni.

Fotó: Unsplash

5. Digitális nomádok

A munkát a szabadidővel ötvözők száma a home office elterjedésével növekedni fog, ezért népszerűek lesznek azok az úti célok, amelyek a kellemes természeti környezetet és a megfizethető szállást stabil wifivel ötvözik. A vakáció fogalma átalakul, és jellemzőbbek lesznek a hosszabb, akár több hónapos elvonulások különböző országokba. Thaiföldön, a Bermudákon vagy Barbadoson egyre gyakoribbak azok a szálláshelyek, amelyek három hónapos csomagokat ajánlanak pálmafák között felszerelt munkaállomásokkal az egzotikus környezetben dolgozni vágyóknak.

6. A helyi közösségek valódi megismerése

A filterek korában a valódiság szerepe felértékelődik, és az utazások során értékesebbek lesznek azok az élmények, amelyek a helyi lakosok, közösségek és az adott táj valódi arcának megismerésével járnak. Vásárlásaikkal az utazók a helyi termelőket és kisvállalkozásokat támogatják, így a turizmus pozitív hatást gyakorol a térség fejlődésére.

Fotó: Unsplash

AMI MÉG ÉRDEKELHET