Hogyan utazunk a járvány után? Mit mondanak a bloggerek?

Miután megnéztük mit jósolnak a turisztikai szektor leginkább érintett szereplői az utazás jövőjéről, bloggereket is megkérdeztünk: nekik mi a véleményük?

Fotó: Unsplash

Évente sok-sok ezer kilométer, becsekkolás, kicsekkolás, szálloda, panzió, csodás tájak, emberek, élmények. Ezekről szólt az élete egy utazó bloggernek – eddig. Hogy a szakértők általunk is bemutatott jóslatai mennyire alakítják át a hivatásos utazók életét, azt egyelőre mindenki csak találgatja, de így is érdekes, ki hogyan látja a turizmus jelenét és jövőjét. Népszerű romániai és magyarországi bloggereket kérdeztünk.

Rácsodálkozni a világra

Fotó: backpacker.hu

A járványhelyzet nagyban átszervezte Vigh Bori, a backpacker.hualapítójának a mindennapjait is. „Az életnek meglehetősen kreatív eszközei vannak, hogy alázatra neveljen bennünket, az elmúlt időszakban én is teljesen átalakítottam az életemet. " Hogy mit jósol Bori folytatásként? „Nem lepne meg, ha visszatérnénk ahhoz az utazáshoz, ahogy régen, még tíz éve jártuk a világot. Amikor sokkal kevesebben voltak úton. Mivel szinte az összes országban elég nagyot kapott a turizmus, beletelik még egy kis időbe, amíg megint zöld teás matcha lattét fognak felszolgálni a rizsföldeken. Már elképesztően kényelmes volt utazni, sok ember nem is lépett ki a komfortzónájából, a helyiekkel egyáltalán nem ismerkedtek, csak ugyanazt keresték, amit otthon megszoktak. Ebben biztosan fogunk változni. Aztán, amint meglesz újból az infrastruktúra, a csapból is laptopozó digitális nomádok fognak folyni" – tippeli Bori, aki ha most kalandra vágyik, felpattan a bringájára és felfedezi azokat a kerületeket, ahol eddig nem járt. „Számomra az utazás nem más, mint gyermekként tekinteni a világra: kíváncsisággal és őszinte rácsodálkozással. Lezárás ide vagy oda, egy utazó még a saját utcájában is utazó, ha nem a földet nézi sétálás közben."

Tudatosabban

Răzvan Pascu turisztikai marketing szakember Instagram oldalát több mint 50 ezren követik. „A járványhelyzet néhány előnnyel is járt, például megnőtt az igény a személyes tér és a higiénia tiszteletben tartására – remélem, ez a későbbiekben is megmarad. Bízok abban, hogy az oltás jelentős mértékben javít majd a turizmus helyzetén, de éveknek kell eltelnie ahhoz, hogy a szektor visszatérjen a korábbi szintre. Bizonyára sokan leszünk, akik hosszú ideig viselünk még (önként) maszkot, elkerüljük a zsúfolt helyeket és előnyben részesítjük a szabadtéri, természetközeli programokat. Ha már kimozdultunk, több időt töltünk majd egy-egy helyen, lejárt az időszak, amikor csak pár napért ültünk repülőre – a környezetemben azt látom, hogy mindenki jobban megbecsüli a vakációit és a személyes szabadságát. Mindenkinek azt ajánlom, hogy utazás előtt alaposan tájékozódjon a célország egészségügyi rendszeréről, fertőzöttségi rátájáról és a helyi rendelkezésekről, és főleg senki se induljon el stornólehetőséget és COVID-19 záradékot tartalmazó biztosítás nélkül, amelyik fedezi a lemondás, illetve egy esetleges koronavírus-fertőzés kezelési költségeit is."

A lelkesedés a lényeg

Fotó: Instagram

Szűcs Péternek, a petersplanet.travel blog megálmodójának nincs oka panaszra, hiszen tavaly Moszkvában szilveszterezett, onnan Tatárföldre utazott, majd egy hathetes latin-amerikai túra következett Mexikó, Guatemala és Belize felfedezésével. „Pont akkor értem haza Budapestre, amikor kihirdette a WHO a világjárványt – idézi fel. – Az első hullámot kísérő karanténban a könyvemen kezdtem el dolgozni, egy több kontinensen játszódó családregényen." A blogger tehát gyorsan „váltott", aminek eredményét tavasszal már várhatóan a kezünkben is tarthatjuk. De visszakanyarodva az utazáshoz… Mit gondol a jövőről egy olyan ember, akinek az utazás az élete? „A felfedezés örömével akár a szomszéd falu is megajándékozhat. Emlékszem, milyen totális élményt nyújtott, amikor életemben először nem balra, hanem jobbra indultam el a szülői házból, Berettyóújfaluból, hogy felfedezzem az otthonomtól mindössze hat kilométerre lévő Szentpéterszeget. A tiszántúli apró falvak megható vendégszeretetének nagy rajongójaként továbbra is vallom, hogy az embernek meg kell tanulnia nyitott szemmel szemlélni az őt körülölelő világot, így képes lesz arra, hogy a kertjében vagy az utcájában növő virágot is legalább akkora lelkesedéssel szemlélje, mint a trópusi dzsungelek csodáit."

Megnő a szolgáltatások szerepe

Fotó: calatorinbascheti.ro

A televíziós újságírás világából érkező Laura Vereha és Sebastian Secan csupán két év alatt érte el, hogy a calatorinbascheti.ro blog az egyik legnépszerűbb legyen Romániában. „Az idén az elővigyázatosságon volt a hangsúlt, nem ültünk repülőre, inkább még alaposbban felfedeztük Romániát" – mondta Laura. „Nagy reményeket fűzünk az oltáshoz, ám ezzel együtt a 2021-es év is a rövidebb távú autós kiruccanásokról szól majd és minden bizonnyal a tavalyinál is többen gondolkodnak majd így Romániában. Egyértelműen megváltoztak az utazási szokások, népszerűbbé válnak a természetközeli, elszigetelt hotelek és panziók. Az utazók jóval átgondoltabban költekeznek majd, felértékelődik majd a szolgáltatások minősége és ár/érték aránya, amiből az egész turisztikai ágazat profitálhat."

Valós élmények

Fotó: travellina.hu

„Úgy gondolom, nem az a legnagyobb katasztrófa, ha most egy ideig változtatni kell az utazási szokásokon – kezdi Kisgyörgy Éva, a travellina.hu szerkesztője. – Utazó bloggerként egy pillanatra sem estem ki a ritmusból. Tavasszal az első heteket csak egynapos kirándulásokkal töltöttem, de aztán bejártam a fél országot, és részletes kalauzokat írtam, kevésbé ismert, de színes magyarországi régiókról. A közönségem rendkívül hálás ezekért a tartalmakért, és a weblapom forgalma minden csúcsot megdöntött. Én ugyanúgy tudok örülni ezeknek a kirándulásoknak, mint az egzotikus utazásoknak, de azért sikerült kétszer Ausztriába is eljutnom, majd körbevonatoztam Svájcot. A járvánnyal újragondolhatjuk az utazási szokásokat és az élet sok egyéb aspektusát. Nagyon remélem, hogy jóval tudatosabban, felelősségteljesebben utazunk majd, szem előtt tartva a környezetvédelmi szempontokat, az állatok védelmét és egymás tiszteletét. A külsőségek, például a mutatós, beállított Instagram-fotók hajszolása helyett pedig remélhetőleg a lassabb és mélyebb utazást, a valós élményeket és emberi kapcsolatokat helyezzük majd előtérbe."

AMI MÉG ÉRDEKELHET