Hogyan utazzunk macskával? Hasznos tippek és tudnivalók!

Repülővel is lehet cicákkal utazni, de fontos az alapos felkészülés – íme néhány hasznos tanács!

Fotó: Pixabay

A macskáknak nagyon fontos a megszokott környezetük, és nem viselik jól a változást. Ezért lényeges, hogy megteremtsük számukra azokat a feltételeket, amelyekkel könnyen átvészelik a hosszú reptéri várakozást, majd a még hosszabb repülőutat. Már hetekkel az utazás előtt készítsük fel a macskánkat az utazásra!

Macska a repülőn

Fotó: Shutterstock

Fontos ellenőrizni a légitársaság szabályzatában, hogy fel lehet-e vinni macskákat a gépre, például a fapados légitársaságok általában nem engedik be az utastérbe az állatokat. Általában azllatok szállítása kétféle módon történhet, vagy a fedélzeten (PETC), szigorúbb előírások betartásával, vagy a poggyásztérben (AVIH), amennyiben az alkalmas élő állatok szállítására. Egy gép fedélzeténazonban egyszerre legfeljebb két egyforma fajtájú állat utazhat, ezért szállítási szándékunkat előre közöljük, amikor a repülőjegyet megvesszük számukra. Egy utas maximum két állatot vihet magával túlsúlyként, ezen felül csak légi áruként lehet szállítani őket.

Az utastérben csak kistestű állatokat lehet szállítani, a macska és a ketrec súlya együtt nem haladhatja meg a 8 kilós súlyt.

Vemhes vagy veszélyes, illetve beteg cica nem utazhat a repülőn. A ketrec, hordozótáska mérete nem lehet nagyobb a megengedett kézipoggyász méreténél, és el kell hogy férjen az ülés alatt.


Tilalmi lista

Az is előfordulhat, hogy a macskád fajtája szerepel a tilalmi listán. Főként a brachycephalic betegségre hajlamos macskák és azok keverékei nem utazhatnak repülőn: ilyenek a burmai, perzsa, himalájai és egzotikus rövidszőrű macskák is. Ezek a rövid orrú cicák hajlamosak a légzési problémákra, ami sajnos stressz hatására fokozódhat. Ezen túl, a macskák fülét is bánthatja a légnyomásváltozás – éppen ezért, jobb, ha a macska az utastérben utazik inkább, ott kisebb ez a hatás. Érdemes cicánknak jutalomfalatokat adnunk fel- és leszálláskor, hogy a fülpattogást vagy -fájást megszüntessük vele.

A macskákra semmiféle veszélyt nem jelent a repülés, de ha idős a cicád vagy van valamilyen betegsége, akkor repülés előtt 1-2 héttel jelentkezz be az állatorvoshoz egy szűrésre, és beszéljétek meg, hogy mire kell felkészülni, ha előjönne a betegség.

Kötelező az útlevél

Fotó: Pixabay

Akár az EU-n belül vagy azon kívül utazunk, az egységes Európai Uniós Állatútlevél kiváltása mindig szükséges – ehhez meg kell lennie a beültetett microchipnek és a veszettség elleni védőoltásnak.

Minden országban mások az állatok beléptetésére vonatkozó szabályok, ezeknek mindig alaposan járj utánuk!

Az állatorvosok nem mindig tudják a legújabb előírásokat, tehát ezt mindenképp magunknak érdemes intézni. Ha nem jók az információk, akkor az egész utazásnak lőttek, mert a reptéren visszafordítanak a saját költségedre.

Szoktatás az utazáshoz

Kezdd el hozzászoktatni a cicádat az utazótáskához, ketrechez és a hámhoz. A reptéren nagyon jól jöhet egy macskahám, hogy mozoghasson, és ne kelljen folyamatosan a ketrecben lennie a kis kedvencednek. Naponta többször csalogasd be az állatot a hordozóba, figyeld meg, hogyan viselkedik benne, és ha nem komfortos neki, akkor tegyél be neki olyan játékot, törülközőt, takarót, amit láthatóan kedvel. Párszor vidd magaddal tömegközlekedési eszközön vagy autóval emberek közé, hogy ne a repülés legyen az első utazós élménye.

Ha az etetési időben repülnétek, akkor egy héttel az utazás előtt kezdd el átszoktatni a macskádat egy másik időpontra, ami közelít ahhoz, ahogy utazás közben fog majd enni. Általában a macskák nem akarnak enni repülés közben, tehát valószínűleg nagyon éhes lesz nem sokkal a leszállás után.

AMI MÉG ÉRDEKELHET