Hogyan válasszunk éttermet? Segít a szakember!

Egy étteremkritikus elárulja azt a 4 dolgot, ami alapján már az étel kiérkezése előtt sejteni lehet, hogy jó szolgáltatást kapunk vagy inkább menjünk egy másik helyre.

Fotó: Unsplash

A koronavírus-járvány az egész világon ártott a vendéglátásnak, sok remek étterem nem tudott újra kinyitni, de maradtak még bőven helyek, amelyek tárt karokkal várják a vendégeket. Sőt, ennyire talán még sosem igyekeztek, hogy megfeleljenek minden vendég elvárásának. Vannak azonban árulkodó jelek, amiből sejteni lehet, hogy a megfelelő helyen vagyunk-e. A 2chill brit gasztroblogon egy étteremkritikus avatta be az olvasókat a szakmai titkokba.

1. KERESS FÜGGETLEN ÉTTERMEKET!

Vannak szuper étteremláncok, de azok sokkal stabilabb lábakon állnak, mint egy független étterem, mondjuk egy családi vállalkozás – utóbbiaknak minden nap bizonyítaniuk kell, hogy kiváló szolgáltatást nyújtanak. Így inkább dolgoznak egyedi beszállítókkal, gondosan kiválasztott alapanyagokkal, és sokkal kevesebb a tömegtermeléséből érkező hozzávaló. Ezeknek a vendéglőknek, bisztróknak nagyobb szüksége van most a visszatérő vendégekre, és nekünk is jobb, ha egyedi menüből válogathatunk különleges fogásokat, amiket sehol máshol nem kaphatunk meg. Tehát célozzunk meg kicsi vállalkozásokat és figyeljünk a szolgáltatás minőségére!

2. NEM ELÉG A JÓ MINŐSÉG, KEDVESSÉG IS KELL

Fotó: Getty Images

Melyek ezek a szolgáltatási igények? Hiába fantasztikusak, fantáziadúsak az ételek, italok, ha a kiszolgálás rideg és személytelen. A jó felszolgáló mindenre figyel, és ha az étteremben jó hangulat uralkodik, akkor a konyhában is ez a helyzet, ami máris egy jó jel. Ahol idegesek, rosszkedvűek a pincérek, pultosok, nem kellemes a fogadtatás, ott nagy valószínűséggel a háttérben is problémák lehetnek, ami az étel minőségére is kihathat.

3. KÉRDEZZ ÉS KÉRJ BÁTRAN!

Egy jó étteremben fontosnak tartják az alkalmazottak, hogy tudassák, milyen profi munkát végeznek és amit kínálnak, mitől jobb, mint máshol. Kérdezz rá, hogy miből áll az étel, milyen főzési, sütési technikával készült, hozzáad az evés élvezetéhez, ha tudjuk ezeket a részleteket. Ha diétázunk, speciális étrenden vagyunk, akkor automatikusan vannak kérdéseink, és egy felkészült felszolgáló ezekre készségesen tud válaszolni, vagy megkérdezi a konyhán, hogy pontosan miből állnak a fogások – ha ezekre türelmesen és kedvesen válaszolnak az étteremben, akkor máris kellemes élménnyel távozunk, míg ha éreztetik, hogy ez nekik teher, akkor lehet, hogy az ételekkel sem teljesen körültekintőek.

4. MIT AJÁNL?

Fotó: Unsplash

Rengetegen ragaszkodnak a kedvenc boraikhoz, ha étterembe mennek, ahelyett, hogy megkérdeznék a felszolgálót vagy ha van, akkor a sommelier-t, hogy bizonyos ételekhez, melyik bor illik. Az étteremkritikus mindenkit arra buzdít, hogy bízzák rá magukat a profikra. Egy jó bor nemcsak kiegészíti a kulináris élményt, hanem fokozza is azt!

AMI MÉG ÉRDEKELHET