Tud még fejlődni a Honda HR-V? A jelek szerint igen!

Semmiben sem emlékeztet elődjére a Honda HR-V – a modern megjelenéshez fejlett technológia és különleges hibrid hajtás társul.

A HR-V típusnév a kompakt crossover modelleket jelöli a Hondánál, a különböző generációk között azonban nincs közvetlen kapcsolat – a legújabb, harmadik széria megjelenésében, koncepciójában és méretarányaiban sem viszi tovább az előd szellemiségét.

Fotó: Honda

A karosszéria vonalvezetése kifejezetten letisztult a márka korábbi modelljeihez képest: a hűtőrács vízszintes lemezei csak minimális mértékben bontják meg a frontrész kompakt megjelenését, a LED fényszórók szigorúan keskenyek, az alacsony utastér pedig az SUV kupékra emlékeztet. Mindez nagyon jól sikerült, kissé futurisztikus hatású, mégis elegáns crossovert eredményez, különösen a gyöngyházfényű Sunlight White Premium fényezéssel.

​Mágikus utastér

Fotó: Honda

A Honda HR-V belső tere ízléses, a felhasznált anyagok tapintása is kellemes. A különleges szellőztetőrendszer nemcsak a levegő közvetlen befúvását, hanem keringtetését is lehetővé teszi, és további plusz pont, hogy a légkondicionáló érintésmentesen kezelhető. Az infotainment rendszer 9 hüvelykes kijelzője nem számít ugyan nagynak, grafikája és gyorsasága azonban dicséretet érdemel. Az első ülések akár a legmagasabb pozícióban is maximális kényelmet biztosítanak, de a hátul ülők sem panaszkodhatnak: a Honda HR-V a tágasabb modellek közé tartozik a kategóriájában, még az átlagosnál magasabb utasoknak sem kell attól tartaniuk, hogy térdük az előttük levő ülést támasztja. Ráadásul a Mágikus Ülésrendszernek nevezett technológiának köszönhetően a hátsó rész könnyen pakolható: az ülések síkban dönthetők, az ülőlapok pedig felhajthatók. Mindkét esetben extra rakodótérhez juthatunk.

​Többfunkciós hibrid

Fotó: Honda

Az Európán kívül gyártott japán autók esetében megszokott, hogy az öreg kontinensre bőséges alapfelszereltséggel és szűkös motorkínálattal érkeznek – mindkettő igaz a legújabb generációs HR-V modellre is. Az asszisztensrendszerek garmadája már az Elegance alapszint esetében is rendelkezésünkre áll, az Advance és az Advance Plus csomagok inkább a megjelenés és a komfort terén jelentenek előrelépést.

Az autó viszont csak egy, igaz sokoldalú hibrid meghajtással kapható: a rendszer alapját két villanymotor adja, ezekhez kapcsolódik az 1,5 literes benzines erőforrás. A hagyományos és a plug-in hibridektől is eltérő hajtásrendszer a gyakorlatban úgy működik, hogy az intelligens vezérlőelektronika a helyzetnek megfelelően vált a tisztán elektromos, a hibrid, illetve a belsőégésű üzemmód között attól függően, hogy melyik a legtakarékosabb az adott körülmények között.

Fotó: Honda

Amikor például állandó sebességgel haladtunk az autópályán, a belső égésű motor gondoskodott hajtásról, míg ha gyorsításba, előzésbe kezdtünk, bekapcsolódtak az elektronos erőforrások is, így érezhetően nagyobb teljesítmény állt a rendelkezésünkre. Elektromos és hibrid üzemmódban csak a villanymotorok mozgatják az autót, utóbbi esetben azonban a benzines motor is bekapcsol, és generátorként funkcionálva termel áramot a nagyobb hatótávolságért.

Ha gombnyomásra aktiváljuk a Sport programot, a hibrid rendszer még dinamikusabbá válik, míg ECON állásban a légkondicionáló működését és a gázreakciókat is úgy szabályozza az elektronika, hogy a lehető legkevesebbet fogyasszon az autó. Emellett még azt is meghatározhatjuk, hogy milyen szintű legyen az energia-visszatáplálás, ha lelépünk a gázpedálról – a motorfék ereje a kormány mögött elhelyezett kapcsolófülekkel szabályozható.

​Fogyasztás-bajnok

Fotó: Honda

Apró kellemetlenség, hogy amikor a benzines erőforrás generátorként működik, a fordulatszám és így a motorzaj nem mindig áll összhangban a sebességgel és a gyorsulással, ám az is igaz, hogy az idő nagy részében a belső égésű motor éli a maga csendes életét és nem zavarja a vezetést. Sokkal fontosabb, hogy a rendszer fogyasztása nagyon alacsony.

A gyártó által megadott 5,4 literes érték könnyen tartható, azt tapasztaltuk, hogy akár 5 liter alatti fogyasztás is elérhető.

Az autópályát és szerpentint is magában foglaló tesztút során 4,9 literes fogyasztást mértünk, a városi autózás pedig hihetetlenül alacsony, 3,4 literes adatot hozott.

A három motor együttműködésének köszönhetően a Honda HR-V dinamikus, az átlagosnál gyorsabban reagál a gázadásra, a feszes futómű miatt pedig az autó alig dől be a kanyarokban. A szélesebb gumiabroncsok szintén hozzájárulnak ehhez, bár a kátyúkban és más útegyenetlenségeken néha érezhetően pattog az autó. Ilyenkor előnynek érezzük a 18 colos felniket: nagyobb kerekekkel még jobban mutatna a crossover, ám ehhez a futóműhöz alkalmasabbak a magasabb profilú gumiabroncsok.

Az újgenerációs HR-V szinte semmiben sem emlékeztet az elődeire, ami ebben az esetben inkább pozitívum. Prémiumkategóriásnak hat, robusztusabb, a megjelenése is elegánsabb. Modern, viszonylag nagy crossover, miközben a fogyasztása egy dízeles kisautóéval vetekszik.

​HONDA HR-V e:HEV

  • MOTOR – benzines, 1,5 liter + 2 elektromos
  • TELJESÍTMÉNY – 131 LE
  • NYOMATÉK – 253 Nm
  • SEBESSÉGVÁLTÓ – automata
  • VÉGSEBESSÉG – 170 km/h
  • MÉRETEK (H/SZ/M) – 4340/1790/1582 mm
  • CSOMAGTÉR – 335/1305 liter
  • ALAPÁR – 33 040 euró
AMI MÉG ÉRDEKELHET