A legjobb útvonalak egy autós horvátországi nyaraláshoz

A tóvidéktól az adriai szigetekig, Szlavóniától Isztriáig.

Fotó: Shutterstock


Bár a nálunk is népszerű úticélnak számító Horvátországot a legtöbben elsősorban tengerpartjai miatt keresik fel, az ország ennél jóval többet kínál. Autóval utazva számos olyan útvonalat választhatunk, amelyek során a legszebb horvát tájakat csodálhatjuk meg – ezek közül válogattunk össze néhányat.

Isztriai körút (kb. 166 km)

Fotó: Shutterstock

Motuvun környéke, Horvátország

Az Isztriai-félsziget egyaránt bővelkedik kulturális és természeti látnivalókban. Tengerparti városai, mint Poreč, Umag és Póla számos történelmi emléket rejtenek, de az idelátogatók nemzeti parkok és barlangrendszerek sokaságában is gyönyörködhetnek. Mindenképpen érdemes felkeresni a Brijuni Nemzeti Parkot és az Učka Natúrparkot, valamint a hegyre épült Motovun városkát is.

A Plitvicei-tavaktól nyugat felé, az adriai Krk szigete irányába induló útvonal öt nemzeti parkon is áthalad. A tóvidéktől az Észak-Velebit Nemzeti Park érintésével juthatunk el a tengerpart közelében, ahol az Adria előtt még megcsodálhatjuk a sziklamászók paradicsomaként ismert Paklenice Nemzeti Park hágóit is. Innen a lagúnák és sokezer apró sziget alkotta Kornati Nemzeti Parkba vezet az út, majd következik a vízesésekben gazdag Krka Nemzeti Park. Innen pedig már csupán egy órányi autózásra van Split történelmi városa, ahol egy ízletes vacsorával fejezhetjük be az utazást.

Adriai túra Split és Zára között (kb 163 km)

A Dalmácia két legnagyobb városát összekötő autópálya szinte végig az adriai part mentén halad, amely tele van rejtett kis strandokkal – így aztán bármikor megállhatunk egy kis fürdőzésre és napozásra. Zárából indulva félúton található Šibenik (régi magyar nevén Szebenikó), benne az UNESCO világörökséghez tartozó Szent Jakab-katedrálissal, de az út vége felé érdemes megcsodálni Trogir középkori városát is. A Horvátország második legnagyobb városának számító Split pedig mindenképpen megér egy többnapos látogatást.

Szlavóniai felfedezőút (kb. 206 km)

Az ország északi részén, a magyar határ mellett fekvő Szlavóniát néhány nap alatt bejárhatjuk. Keressük fel a mesés kastélyok és apró templomok városát, Eszéket, és semmiképpen se hagyjuk ki a 18. században épült citadellát. A diakovári Szent Péter Székesegyház is megéri a mintegy 35 kilométeres kitérőt, míg természetrajongók számára a közel 300 madárfaj otthonául szolgáló Kopácsi-rét Natúrpark meglátogatása ajánlott. Szlavóniában találhatók Horvátország legfontosabb borvidékei, Pozsega és Kutjevo nemcsak finom italokkal, hanem a horvát gasztronómia legjobb fogásaival várja az utazókat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET