Hogyan kerüljük el, hogy kánikulában túl forró legyen az autóban?

Ha az autót közvetlen napsugárzás éri, a belső tér percenként 1 oC-ot emelkedhet, így rövid idő alatt 30 oC-ról akár 70 oC-ra is nőhet a belső hőmérséklet.

Hamarosan kezdődik a szezon, és aki csak teheti, indul nyaralni – sokan autóval, gyerekekkel, nagyszülőkkel, házi kedvencekkel... Hogy mindenki épségben és egészségben célhoz érjen, a hőségre is oda kell figyelni.

Fotó: Shutterstock

A nyári autós túrák elengedhetetlen kellékei: napszemüveg, sok folyadék, némi ropogtatnivaló és nyugtató, de nem altató zene. A légkondicionáló berendezést állítsuk be úgy, hogy mindenkit a lehető legegyenletesebben és legkíméletesebben érje a hűvös – de nem túl hideg! – levegő. Kánikulában nem érdemes spórolni a légkondival, egy túlhevült autó vezetésével ugyanis szinte hasonló kockázatot vállalunk, mintha ittasan ülnénk a volán mögé. Ha utazásunk során pihenőt tartunk – ami nagy melegben kifejezetten javallott –, igyekezzünk árnyékba állni, s a szélvédőt rövidebb megállás esetén is takarjuk el autófóliával, ami lassítja a belső tér átmelegedését.

Úton, útfélen

Fotó: Shutterstock

A gyermekeket és az időseket a közvetlen napsütéstől árnyékolással, a hőségtől pedig résre engedett ablakokkal lehet leginkább védeni. Mindig legyen kéznél víz, a gyerek átizzadt ruhája helyett másik, a nagyinál a gyógyszerei, és legalább kétóránként közbe kell iktatni pihenőt, lehetőleg naptól védett helyen. Előfordulhat azonban, hogy valamennyi elővigyázatossági lépés ellenére is rosszul lesz valaki, esetleg úgynevezett hőkollapszus következik be, ami a magas külső hőmérsékletre adott ájulásos reakció. Ilyen esetben az ájultat hűs, levegőjárta helyre kell vinni, lábait enyhén felpolcolni, lazítani a ruháján és vizet adni neki.

Amennyiben ez sem segít, azonnal hívjunk orvost.

Kutya az autóban

Fotó: Shutterstock

Előfordulhat, hogy kedvencünket egy-két órára kénytelenek vagyunk az autóban hagyni.

Ilyenkor sokat segíthetnek az ablaküvegre belülről feltehető árnyékolók, az 1-2 centire leengedett ablakok, a hideg ivóvíz, s ügyeljünk rá, hogy a parkolóhelyen az autó árnyékban legyen, és ez ne is változzék meg a gazdi visszatéréséig. Ha nyaralni megyünk, készüljünk rá, hogy egyes nagyvárosok rendőrei vagy a parkolókat felügyelők – kimondottan állatvédelmi indíttatásból – feltörik a parkoló autót, ha egy járókelő jelenti nekik, hogy magára hagyott kutya tartózkodik benne, melynek a viselkedése szemlátomást zavart. Az egész mentőakció költsége természetesen az állat egészségét veszélyeztető autótulajdonost érinti.

AMI MÉG ÉRDEKELHET