Cu ce și cum ar trebui să hrănim păsările iarna?

Este bine de știut exact când și ce fel de hrană să punem iarna în hrănitoarele pentru păsări, pentru a nu le face rău.

Foto: Unsplash

Păsările care iernează la noi au nevoie de hrană bogată. Le place să zboare de mai multe ori pe zi la hrănitoare, așa că, dacă le obișnuim cu asta, vor aștepta hrana. Hrănitorul este o sursă ușoară de hrană pentru ele, se așteaptă să fie acolo în fiecare zi în locul obișnuit și nu încep să caute alte alimente, însă când se întunecă, nu mai găsesc nimic în natură în locul acestora. Chiar și o singură „cină” ratată poate fi fatală pentru o pasăre dacă noaptea este un îngheț puternic.


RECOMANDAREA ECOLOGIȘTILOR:

Foto: Shutterstock

  • Semințe:farfurie cu semințe de floarea soarelui, floarea soarelui neagră, semințe de sorg, mei, semințe de pin, semințe de in, iarba-cănărașului, nucă, alune naturale, caju, nucă neagră, fistic natural, mâncare de papagal și cinteză, semințe de susan, făină de porumb, grâu
  • Fruncte, boabe:mere, struguri, măceșe, porumb, pere
  • Carne (tăiată în bucăți mici): piept de pui, ficat de pui, inimă de pui
  • Grăsimi animale:seu de vită, slănină nesărată gătită, jumări, unt, brânzeturi moi și nesărate, brânză de vaci
  • Alte alimente:paste fierte, orez fiert, legume fierte (în principal sfeclă), ouă fierte tari, hrană moale pentru pisici, conserve pentru câini, viermi de făină

De asemenea, să nu uităm să dăm și de băut păsărilor. Să punem în hrănitor un vas plat de plastic cu apă, iar dacă este îngheț, să amestecăm puțin zahăr în acesta pentru a preveni înghețarea apei.

Ce să NU dăm păsărilor!

Niciun fel de produse de patiserie (pâine, corn, chiflă, firimituri, cozonac), biscuiți, alimente crocante, paste sau orez crud, mezeluri picante, șunca, cârnați și slănină. Păsările nu pot mânca semințe prăjite și sărate, nici chipsuri sau floricele de porumb. Nu pot digera pastele crude și alimentele sărate, iar mâncarea uscată pentru pisici sau câini le dăunează.

AMI MÉG ÉRDEKELHET