Ettől biztosan elámulsz – gyere velünk a Húsvét-szigetekre! (2. rész)

A Húsvét-sziget rengeteg felejthetetlen programot kínál azoknak, akik egy-két napnál több időt töltenek el.

Fotó: PIxabay

Ha útra kelnénk, érdemes ezt az itthon legszürkébb téli hónapokra időzítenünk, a déli féltekén ugyanis ekkor nyár van, a szigeten ideális 23-24 °C meleggel és akár 25 fokos vízhőmérséklettel. Kétrészes sorozatunk második részében megmutatjuk a sziget kihagyhatatlan látnivalóit.

HANGA ROA

A sziget egyetlen települése és egyben fővárosa Hanga Roa. Itt található a repülőtér, a legtöbb szálloda és apartman, éttermek, kávézók, fagyizók, kézműves boltok. Polinéz stílusú kis katolikus templomában részt vehetünk egy zenés, helyi misén, a falu kikötőjének közvetlen közelében pedig a halak mellett akár teknősöket is láthatunk búvárkodás közben.

RANO RARAKU KŐBÁNYA

A Terevaka vulkán kráterének lejtőin fekvő Rano Raraku a sziget egyik legizgalmasabb helyszíne: a 12–16. században ennek a vulkánnak a kiömlési kőzetéből faragták ki, és innen szállították végleges helyükre a moai-okat, a sziget jellegzetes szobrait. A régészeti jelentőségű helyszínen különböző stádiumban lévő műemlékeket láthatunk a kezdeti fázistól a teljesen kifaragott, kész alkotásokig.

AHU TONGARIKI SZOBROK

Fotó: Shutterstock

Napfelkelte a tizenöt legjobb állapotban lévő moai kőszobornál? A Húsvét-sziget legnépszerűbb programját akkor sem érdemes kihagyni, ha nem vagyunk korán kelő típusok. Bár egy pusztító cunami 1960-ban ledöntötte a szobrokat, később helyreállították őket, így továbbra is megcsodálható a hatalmas sziklafejek közt felbukkanó nap látványa.

ANAKENA STRAND

Bár a szigetet – vulkanikus eredetének köszönhetően – nagyrészt sziklás partok övezik, akadnak ez alól kivételek. Az Anakena strandra érkezve azt hihetjük, egy trópusi paradicsomba érkeztünk: ropogós zöld fű, pálmafák, puha homok, türkizkék víz – ráadásként 8 moai (ejtsd: moáj) is magasodik a háttérben, hogy véletlenül se felejtsük el, merre járunk.

ORONGO

Fotó: Shutterstock

A Rano Kau, a sziget legnagyobb vulkánja utoljára úgy 180 ezer évvel ezelőtt tört ki, napjainkban pedig egy csodás, 1,5 km átmérőjű lagúnát rejt. Mindez önmagában is lenyűgöző, de ha itt járunk, mindenképp látogassunk el Orongóba, ahol ötvenhárom kőből készült kunyhó néz az óceán felé. A 18–19. században itt tartották a „madárember” versenyeket: az életveszélyes játék célja az év első madártojásának megszerzése volt a szomszédos kis szigetről.

KALOA ÉTTEREM

A sziget az óceán közepén fekszik, így korántsem meglepő, hogy gasztronómiája középpontjában a halak állnak, bár a helyi kínálatból a chilei ételek (például az empanada) és a polinéz specialitások sem hiányozhatnak. A Nayara Hangaroa ökoszállodában található Kaloa étteremben a változatos és különleges ételeket az óceánra nyíló kilátás mellett fogyaszthatjuk el.


AMI MÉG ÉRDEKELHET