Éld meg az ünnepet – hygge, a dánok módszere

Évről évre eltervezzük a tökéletes ünnepet – az álmokból azonban többnyire csak a kapkodás marad. Ám mi van, ha nem azért készülődünk, mert kell, hanem inkább azért, mert jó?

Fotó: Unsplash

Ugyan most nem utazhatunk külföldre, hogy testközelből ismerkedjünk meg egy-egy nép kultúrájával, ám ezzel együtt érdemes átvenni néhány szokást. Karácsony közeledtével például átvehetjük egy bizonyítottan boldog nemzet, a dánok módszereit!

Kapcsolj hyggébe!

Fotó: Pexels

Sokak számára talán már ismerős az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő hygge, a dánok „találmánya". A kifejezés amolyan eszményi állapotot takar, amikor tökéletes nyugalomban, biztonságban, lelki békében vagyunk. Ilyenkor semmiféle felkavaró, zavaró dolog nem zökkent ki minket az egyensúlyi állapotunkból, csak létezünk, boldogan. A kanapén egy könyvvel, a kádban relaxálva, a nappaliban szaloncukrokat csomagolva, vagy akár a karácsonyi sütik készítése közben. Képesek vagyunk elfelejteni a jövőt és a múltat: csak az itt és most létezik, saját magunk, vagy azok, akikkel szeretünk együtt lenni.

Fotó: Unsplash

A recept egyszerűnek tűnik, mert tényleg az, épp csak egy kis szemléletváltás szükséges hozzá! Hiszen annyi apró boldogságforrást találhatunk a napjainkban: elfoghat a jó érzés, amikor frissen húzott ágyneműbe bújunk, vagy tiszta, illatos függönyöket teszünk fel. Ott van a boldogság a pénteki hazaérkezésben is, kikapcsol és feltölt, ha egy sötét, hideg, nehéz napra rácsukhatjuk otthonunk ajtaját. De napi boldogságadagunkat meglelhetjük egy családi ebéd során is, csak szánjunk rá időt. Ezekért a mikro-kikapcsolódásokért sosem kell messzire mennünk, csodálatos erejük pedig pont ebben rejlik. Kezdjük el figyelni őket, és fordítsunk gondot a megtalálásukra.

Lassulj le, karácsony van!

Fotó: Pexels

Advent idején, segítendő az ünnepre hangolódást, egyszersmind annak részeként, a vasárnaponkénti gyertyagyújtásra tekintsünk olyan apró békeszigetként, melynek idejére félretesszük a heti feszültséget. Amikor tudatosan átkapcsolunk, és élvezzük azokat a dolgokat is, amelyek máskor bosszúságot okoznak. Hogy korán sötétedik, hogy az esték már csípősen hidegek, hogy fúj a szél és valami mindig esik – de milyen jó ilyenkor a meleg szobában, gyertyafénynél, félhomályban beszélgetni, szeretteink körében tervezgetni az ünnepi menetrendet: hogy ki mit készít, süt-főz majd, mivel lepjük meg egymást… Elvégre ezekért a pillanatokért van értelmük az ünnepeknek. Adjuk hát meg nekik az őket megillető időt!

Fotó: Pexels

A hygge által oly fontosnak tartott „én időmből"a vágyott év végi lelassulásban „mi időnk" lesz. Sokat segíthet a karácsony lényegének megélésében, ha a tökéletességre való törekvést megpróbáljuk elengedni; a meghittséget nem feltétlenül a makulátlanul tiszta, gyűrődésektől mentes, élére állított otthonban leljük meg. A lakás legyen élhető és kényelmes, de semmi esetre se hasonlítson múzeumra. Sugározza azt, hogy élünk benne, használjuk, szeretjük. Ízlés dolga, ki milyen enteriőrben érzi jól magát, de ha lehet hinni a dán „boldogságreceptnek", a letisztult, természetes anyagok, a natúr, nyugtató tónusú színek jó hatással vannak a lelkünkre. Gyújtsunk gyertyákat, amennyit csak jól esik, és párologtassunk illóolajat: a különféle aromák bizonyítottan képesek megváltoztatni a hangulatunkat, segítségükkel pedig akár kedves emlékekhez kötődő illatokat is kikeverhetünk. Nyugtató hatású például a bergamott, a boróka, a ciprus, a fenyő, a kakukkfű, a római kamilla, a muskotályzsálya, a kakukkfű, a tömjén és az ylang-ylang is.

Család = biztonság = nyugalom

Fotó: Unsplash

Ahhoz, hogy ki tudjunk kapcsolni, hogy lelkünk megnyugodhasson, bizonyított tény, hogy biztonságérzetre van szükségünk. A fentieken túl ezt az érzetet pihe-puha pokrócokkal erősíthetjük. A legtökéletesebb mikroklíma egy hűvös téli estén csakis a takaró alatt lehet. Birkagyapjú, vastag kötött takaró, vagy néhány szép szőttes – tartsunk otthon annyit, amennyiből mindenki számára jut.

Fogadjuk meg a jó tanácsot, és ne ácsorogjuk végig a konyhában az ünnepeket. Ne hagyjuk, hogy a tennivalók a meghittség fölé bokrosodjanak. Osszuk fel a feladatokat: a közös főzés jó móka, és nem baj, ha nem ér Michelin-csillagot az a karácsonyi pulyka! Amint megérezzük az „együtt" erejét, magunk is gyorsan belátjuk majd, mennyivel nagyobb eredmény szeretteinkkel együtt létrehozni valamit, mint egyedül, versenyt futva az idővel, teljesítőképességünk határait feszegetve tökéleteset alkotni.

Fotó: Unsplash

Ha pedig egyszer sikerült átlépni ezt a korlátot, már csak rajtunk múlik, milyen aktív vagy épp passzív formáit választjuk a kikapcsolódásunkat is szolgáló ünnepi készülődésnek. Elengedve a virtuális valóságot, képeslapokat írunk, karácsonyi filmeket nézünk egy forralt bor gyorsan illanó melege mellett, süteménysütésbe vagy DIY-ajándékkészítésbe vonjuuk be a gyerekeket…

Teljesen mindegy, csak figyeljünk rá, hogy ott és akkor arra koncentráljunk, és annak örüljünk, ami éppen történik velünk, tudatosan lezárva és elengedve mindazt, amin az év 11 hónapjában idegeskedhetünk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET