II. Erzsébet királynő Britanniája

Megmutatjuk a brit uralkodó kedvenc helyeit és a szokásait.

Fotó: Getty Images


II. Erzsébet immár a leghosszabban trónon lévő brit uralkodó. Idén április 21-én betölti 95. életévét. Ez alatt a közel száz év alatt óriási változások mentek végbe, egészen más volt a világ, amikor 1952-ben, mindössze 26 évesen, a trónra lépett édesapja, VI. György halála után. Bár birodalma a 20. század során egyre fogyatkozott – édesapja még India császára is volt –, a Nemzetközösség fejeként hivatalosan még ma is egyebek közt Ausztrália, Új-Zéland és Kanada uralkodója. Neve egybeforrt Angliával, ezért egy helyre gyűjtjük a számára legkedvesebb helyeket, néhány extrával.

Buckingham-palota

Fotó: Getty Images


Az 1837-re elkészült neoklasszicista palota London szívében áll: ez Erzsébet hivatalos főhadiszállása. Itt él és dolgozik, és minden héten itt egyeztet a mindenkori miniszterelnökkel. A 80-as években a szigorú biztonsági előírások ellenére egy elégedetlen állampolgár bejutott a királynő hálószobájába, ahonnan rövid csevegés után a rendőrök tessékelték ki.

Windsor-kastély

Fotó: 123rf


Londontól mindössze egy rövid vonatútra találjuk a királynő hétvégi rezidenciáját, ahol az ünnepek idején hosszabban is elidőz. A maga 45 ezer m2-ével a közel ezeréves középkori épületegyüttes a világ legnagyobb, ma is használt kastélya. A királyi pár itt vészelte át például a téli karanténidőszakot – még szerencse, hogy el lehet férni benne...

Balmoral, Skócia

Fotó: Wikimedia

Balmoral, Skócia

A birtokot még Viktória királynő vásárolta, és azóta is ez a család nyári rezidenciája. Gyönyörű, zöld vidéken áll a kastély, mely a királyi család magánbirtokát képezi, ellentétben a Buckingham-palotával, amely az államé. Nyaralásuk alatt gyakran vadásznak, és saját bevallása szerint Erzsébet itt érzi magát a legjobban a birtokai közül.

Sandringham House

Fotó: Flickr

Sandringham House


A család másik magánbirtoka Balmoral mellett, szintén Viktória királynő óta. A kelet-angliai palota 1870-es építésekor hipermodernnek számított, mert vízöblítéses vécével és gázlámpás világítással volt felszerelve. A királynő ide jár „telelni", és a karácsonyt is itt ünnepli. Mintegy két hónapot tölt itt minden évben, ahol szeretett versenylovait és vadászkutyáit is nevelteti.

Ascoti derbi

Fotó: Getty Images

Hintón vonul be II. Erzsébet az ascoti derbin

Erzsébet híresen nagy kedvelője a lóversenyeknek, fiatalabb korában sokat foglalkozott lovak tenyésztésével és versenyeztetésével is. A derbit 1711 óta rendezik meg évente, és a királynő is minden évben részt vesz rajta férjével, Fülöp herceggel. Sőt, több mint húsz alkalommal az ő tulajdonában lévő ló nyerte a versenyt!

Az esernyő

Fotó: Getty Images

Hogy összekössük a két legbritebb dolgot (eső és uralkodó), eláruljuk, hol vásárolja esernyőit a királynő. A Fulton Umbrellas cég egy bizonyos modelljéből (áttetsző búra színes szegéllyel) őfelsége több mint százat birtokol, hogy minden ruhájához legyen színben passzoló darab.

AMI MÉG ÉRDEKELHET