Igazi téli kalandra vágysz? Mit szólsz Grönlandhoz?

Ilulissat, Grönland mesébe illő fjordvárosa minden, csak nem hétköznapi úti cél. Megéri azonban észak felé venni az irányt!

Fotó: iStock

Ha szokatlan, extrém élményekre vágyunk, keresve sem találunk jobbat az igazi északnál. Grönland, a Dán Királyság autonóm tartománya, zordságában gyönyörű természeti környezetéről híres. Ezt a furcsa, világvégi országot leginkább a nyugati parti Ilulissatból ismerhetjük meg. Huskyk, bálnák, rénszarvasok otthona, különös mondák, nyáron örökké tartó nappalok, télen hosszú éjszakák világa. Egy érintetlen hely, ahol lehengerlő téli csodák szemtanúi lehetünk: a végtelenbe vesző hómezők, az égig érő jéghegyek, az északi fény mind olyan látnivalók, amelyek miatt megéri pár napot dideregni. A helyiek dán hatásokkal átszőtt inuit kultúrája pedig egészen egyedülálló − a folklórtól a népviseleten át a gasztronómiáig mindenért rajongani fogunk!

Ilulissat infó

  • LAKOSSÁG: kb. 4700
  • LEGMAGASABB PONT: 2010 m
  • HIVATALOS NYELV: grönlandi (de beszélnek dánul és angolul is)
  • NAPOS ÓRÁK SZÁMA: januárban 0, februárban 5,5–9,5 óra/ nap
  • IDŐZÓNA: UTC-3
  • FIZETŐESZKÖZ: dán korona

Fotó: Unsplash


Ilulissat a kontinensnyi sziget harmadik legnagyobb városa és első számú turisztikai desztinációja.

A települést 1741-ben alapították, lakosai a közelmúltig szinte kizárólag halászatból éltek. A turizmus fellendülésével azonban a vendéglátásra terelődött a fő hangsúly: bár a kikötő a mai napig megtelik kisebb nagyobb halászhajókkal, a kávézók, éttermek, illetve az elképzelhető összes aktív pihenési módot kínáló vállalkozások átvették a vezetést. Ezzel együtt Ilulissat élhető maradt, nincs turistaparadicsom hangulata. A településszerkezet laza, a házak, az utcák messze vannak egymástól (autóbérlés, de minimum reptéri transzfer ajánlott!), cserébe a homlokzatok a szivárvány minden színében virítanak. Az építészetben a skandináv minimalista funkcionalitás uralkodik, de a helyiek előszeretettel nyúlnak az élénk kék, haragoszöld és harsány lila festékekhez.

Fotó: Pixabay

A város lakosainak 91%-a grönlandi, így itt a szó legszorosabb értelmében a helyiekkel találkozunk lépten-nyomon. Az emberek kedvesek, skandináv mércével mérve közvetlenek, és szívesen osztják meg hagyományaikat, tudásukat az arra kíváncsi külföldiekkel.

A mai grönlandi élet megismerésének legjobb módja a kaffemik.

Ez a találkozó a hétköznapok fontos alakítója, ahol kitárgyalják a politikát, a sportot, gazdát cserélnek a legújabb pletykák, no meg megtelnek a hasak. A kaffemik (jelentése: kávéval) ugyanis a kávé, illetve az ipari mennyiségű torta és sütemény elfogyasztása köré szerveződő találkozó, ahol akár ötvenen is együtt töltenek pár kellemes órát. Apropó mindig van: születésnap, konfirmáció vagy a tanév kezdete – szinte mindegy, a helyiek kapva kapnak az alkalmon. Ha abban a kitüntetésben részesülünk, hogy meghívnak minket, a kaffemikre feltétlenül mondjuk igent!

Fotó: Unsplash

Mivel Grönlandon szó sincs mediterrán típusú turistadömpingről, bátran fizessünk be egy inuit kultúrát bemutató program- ra, ahol valóban autentikus élményekben, személyes találkozásokban lesz részünk. A helyiek szívesen mesélnek a régi időkről, és arról, milyen ma az északi sarkkörtől 350 km-re északra élni. Elmondják, mennyire férkőzött be a napjaikba a globalizáció, mennyire élnek még az ősi mondák, rítusok. Csodáljuk meg az inuit dobtáncot, tekintsük meg a bonyolult motívumokkal hímzett, kikészített fókabőrrel, gyapjúval bélelt, és hosszú, fehér, szőrös csizmával hordott népviseletet. Amire mindig figyeljünk: a helyi inuitok büszkék az örökségükre. Sértésnek veszik, ha a külföldiek egyszerűen csak „leeszkimózzák” őket. Ügyeljünk a helyes kifejezésekre!

Fotó: Getty Images

Az időjárást illetően ne legyenek illúzióink: télen a nappali átlaghőmérséklet –10 °C, mégis érdemes a zimankóban idelátogatni. A nyári főszezon Ilulissatban zsúfolt és szinte megfizethetetlen, ráadásul a 10-15 °C-os „hőségben” számos csípő-maró rovar bosszantja az embert. A lehengerlő természeti látványosságokról, a helyiek meleg vendégszeretetéről azonban télen sem kell lemondanunk, cserébe a sok turista nélkül jóval autentikusabb képet kaphatunk a grönlandi tájról és életformáról.

Kezdjük a felfedezést a 2004 óta a Világörökség részét képező Ilulissat-jégfjorddal.

Ha korábban láttunk is jéghegyet, azok el fognak törpülni az itteniek mellett. Mintha az óriások örökké mozgó, rianó, recsegő, egymással ütköző jégszoborparkját néznénk. A dermesztő jéghegyek százai mellett a legnagyobb hajók is eltörpülnek, mi pedig megtapasztaljuk, hogy a fehérnek és a kéknek valóban több millió árnyalata van. A Disko-öböl a fjord szirtjeiről, a vízről vagy egy kisrepülőben ülve, madártávlatból nézve egyaránt fenomenális.

Fotó: Getty Images

Az „észak hajóin” ugyancsak emlékezetes órákat tölthetünk. Persze, Grönlandon ez a megnevezés nem valamiféle vízi alkalmatosságot takar: a fáradhatatlan huskyk húzta szánokról van szó, amelyek a szárazföldön a mai napig sokszor az egyetlen közlekedési lehetőséget jelentik. Váltsunk jegyet a tetőtől talpig átmozgató túrára, hasítsunk a hómezők fehérjében, szakadjunk ki egy időre a világból!

Visszatérve pedig érdemes kipróbálni a helyi fogásokat!

grönlandi konyha erősen húsalapú, ráadásul sok, számunkra szokatlan alapanyagot használ. A sült, szárított, grillezett, erjesztett halak, herkentyűk és emlősök néha érdekes kulináris tapasztalatokat eredményezhetnek, azonban vétek lenne nem megkóstolni a pézsmatulok- vagy a fókahúst. Rendeljük ki a suaasatot, a tradicionális rizses-hagymás levest is. Desszertfronton kóstoljuk meg a kalaallit kaagiatot, vagyis a szárított gyümölcsökkel, fűszerekkel ízesített, édes kenyeret, de a minden bolt polcain megtalálható dán finomságokból is kedvünkre válogathatunk.

A legjobb programok

Fotó: Pixabay

Hajózás a Disko-öbölben

Semmi sem fogható az érzéshez, amikor a kapitány a roppant jéghegyek közé kormányozza a lélekvesztőt. A túra teljesen biztonságos, de a szívünk végig kalapálni fog: a sokezer tonnás óriások drámai formáira, a mesebeli tájra, a fagyott csendre garantáltan emlékezni fogunk életünk végéig!

Az északi fény nyomában

Télen Ilulissat tökéletes választás, ha az éjjeli égbolton táncoló, káprázatos zöld fényeket szeretnénk megfigyelni. Akár a hotel ablakából is várhatjuk a látványosságot, ám ha komolyan gondoljuk az aurora borealis vadászatot, hajózzunk ki az öbölbe, vagy fizessünk be terepjárós túrára − nem fogjuk megbánni!

Knud Rasmussen Múzeum

A város legizgalmasabb tárlata a híres dán sarkkutatónak, Knud Rasmussennek állít emléket. Az épület nem más, mint a legendás felfedező szülőháza, amely 1939 óta mutatja be híres lakójának expedícióit. A tárlatot a hét útról származó térképek, személyes és használati tárgyak teszik teljessé.

Kirándulás a hómezőkön

A fjord gyalogos felfedezése izgalmas és gazdaságos program. A városból számos útvonal indul, többsége a téli hónapokban is járható. A magaslatokat meghódítva pompás panoráma tárul elénk: jobbra a jeges óceán, balra a fagyos szárazföld, alattunk a színes házaktól tarka-barka Ilulissat.

Vacsora az Inuit Caféban

A város egyik legnépszerűbb éttermébe a helyiek is visszatérő vendégek, ami a lehető legjobb ajánlás. Kínálnak pár Srí Lanka ihlette különlegességet, ám az igazi csemegék a tradicionális grönlandi konyha remekei. Az étlapon szerepel bálna, rénszarvas, pézsmatulok, hórák, kagyló és laposhal.

AMI MÉG ÉRDEKELHET