Cum să ne îmbrăcăm, dacă dorim să circulăm cu bicicleta?

Pe bicicletă trebuie să respectăm regula îmbrăcăminții în straturi; dacă urmăm această strategie, ne vom face cumpărăturile de echipament pentru ciclism mai ușor și vom economisi bani.

Foto: Shutterstock

Nu contează dacă ne pregătim pentru o tură pe biciclete în familie, pentru o excursie off-road prin pădure ori pentru o cursă pe șosea; regulile îmbrăcării în straturi sunt valabile pentru fiecare ciclist. Casca de protecție trebuie să fie o piesă de bază a echipamentului, iar mănușile sunt binevenite și vara – astfel mâna nu va aluneca pe ghidon, evitând totodată și bătăturile din palme. Mănuşile se pot găsi și în variante cu inserție de silicon în zona palmelor. În zilele friguroase este recomandată purtarea unei căciuli din lână de merinos, peste care se așază casca.

Foto: Shutterstock

Stilat și în vogă

Nu este neapărat nevoie să purtăm haine mulate, asemănătoare cu cele ale cicliștilor participanți la Tour de France. Ciclismul urban nu este o competiţie: pe o bicicletă urbană stilată ne putem urca și în costum, și dacă purtăm fustă. Ne demonstrează asta hipsterii de pe străzile Berlinului sau locuitorii elegantului oraș belgian Bruges. Este important să ne putem concentra asupra drumului: hainele să nu se agațe de lanț și să nu fim nevoiți să ne ținem cu mâna fusta sau rochia luată de vânt. Îmbrăcarea în straturi este valabilă și aici: peste bluza ușoară se poate îmbrăca un poncho sau un sacou.

Fără să ne udăm

Dacă mergem cu bicicleta pe tot parcursul anului, trebuie să fim pregătiți și pentru vreme ploioasă. O pelerină de ploaie pliabilă lungă este o alegere excelentă, la fel și o pereche de șosete uscate de schimb. Un tricou, o cămașă sau o bluză de schimb sunt întotdeauna binevenite. Dacă ne prinde ploaia, sub pelerină nu ne vom uda, însă vom transpira. Cei care pedalează mulți kilometri pot să încerce costumele din neopren.

În loc de coș pentru picnic

Atât cu ocazia ieșirilor pe două roți cât și atunci când ne deplasăm în oraș, gențile speciale pentru biciclete sunt indispensabile. Dacă optăm pentru o geantă mai scumpă, impermeabilă, să ne orientăm spre cele care se pot monta pe bicicletă. Datorită numeroaselor tehnici de montaj, putem procura o geantă care se poate amplasa și pe bicicletă, se poate folosi ca rucsac ori poate fi pusă pe umeri. În cazul genților mai ieftine, un accesoriu obligatoriu este husa impermeabilă, care de cele mai multe ori este inclusă în preț. În locul genților speciale de bicicletă putem alege și rucsacul clasic ori coșul, însă rucsacul o să ne incomodeze după un timp, iar coșul nu protejează de ploaie. Dacă este montat pe portbagajul din spate riscăm să pierdem ceva pe drum.

CUM PORNIM LA DRUM?

Foto: Shutterstock

PLIMBĂRI PE BICICLETE PENTRU ÎNTREAGA FAMILIE

  • Cum să ne îmbrăcăm? Pantaloni scurți clasici, cusuți din material special care ne protejează de vânt și de efectele frecării prin întăritura potrivită, pantaloni dintr-un material care respiră și elimină umezeala; un tricou confecționat din material ce nu transpiră, o bluză cu mânecă lungă din fleece care ne protejează de răcoarea de dimineață și de seară; o geacă de ploaie impermeabilă, pliabilă, cu elemente reflectorizante și mănuși.
  • Ce punem în geanta de ciclism? Geacă de ploaie, șosete de schimb și un tricou, pantaloni de schimb pentru copii. Sticla de apă poate fi pusă în buzunarele genții pentru a economisi spațiu.

EVENIMENT SPORTIV

  • Cum să ne îmbrăcăm? Costum de ciclism confecționat din material spandex, dotat cu elemente reflectorizante și cu buzunare în zona posterioară pentru telefoane mobile, pantaloni de ciclism, geacă impermeabilă de ploaie și vânt ultra ușoară, dotată cu elemente reflectorizante, mănuși.
  • Ce punem pe bicicletă? Sticlă de apă. Telefonul mobil, cardul bancar, banii cash și îmbrăcămintea pe corp (vestă de ciclism, încălzitoare pentru mâini și picioare) pot fi puse în buzunarele bluzei.

CU BICICLETA LA SERVICIU

  • Ce să nu uităm? Mânușile.
  • Cu ce să echipăm bicicleta? Cu sonerie.
  • Ce să punem în geanta de bicicletă? O geacă de ploaie,o pereche de șosete și un tricou de schimb.
AMI MÉG ÉRDEKELHET