A levegőben lóg a misztikus indiai templom egyik oszlopa

A tudománynak még nem sikerült megmagyaráznia ezt a rejtélyt.

Fotó: Shutterstock


A történészek és az építészek számára is rejtély a Lepakshi településén található a Veerbhadra-templom. Évente turisták ezrei keresik fel az ősi indiai építészet ezen csodáját, amelynek egyik pillére nem érinti teljesen a földet.

A Veerbhadra-templom tele van a 16. századi falfestményekkel és régészeti leletekkel, de hírnevét mégis a gravitáció törvényeivel dacoló, rejtélyes oszlopának köszönheti, amelynek talapzata egyáltalán nem érintkezik a talajjal. A bizonyítás kedvéért a turisták még ruhadarabokat is csúsztatnak a földfelszín felett néhány pár centivel lebegő tartópillérek alá, hogy saját szemükkel is meggyőződhessenek arról, hogy nem valamilyen optikai trükkről van szó.

Fotó: Shutterstock

A tudósok a mai napig nem tudják megmagyarázni ezt az építészeti anomáliát, így aztán az oszlop keletkezése a misztikus legendák ködébe vész. Az egyik elmélet azzal magyarázza a furcsa jelenséget, hogy a fél évezreddel ezelőtt élő indiai építészek fejlett tudását és a templom stabilitását bizonyítandó szándékosan így tervezték az oszlopot. Mások viszont úgy vélik, hogy a lebegő oszlop csak egy tervezési hiba eredménye, és azt demonstrálja, hogy az építészeti kiválóságra való törekvés is vezethet komoly baklövésekhez.

Fotó: Shutterstock

A tudományos magyarázat hiányát helyi legendák sora próbálja pótolni az épület keletkezése kapcsán.

Az egyik mítosz szerint az istenek építették a templomot (és így az oszlopot is), hogy mindenható erejüket bizonyítsák a földi halandók számára. Mivel jelenlegi tudásunk szerint nem rendelkezünk pontos információval a Veerbhadra-templom „lebegő oszlopának” létrehozásáról, az épület továbbra is számtalan kutatót és kíváncsi turistát vonz.

AMI MÉG ÉRDEKELHET