4 km, dar 21 de fusuri orare despart aceste două insule

Insulele Diomede sunt situate între America de Nord și Asia

Foto: Wikimedia

Una dintre cele mai neplăcute părți ale călătoriei este jetlag-ul cauzat de fusul orar, dar dacă ar fi să călătorim între aceste două locuri, practic am câștiga – sau am pierde – o întreagă zi...

Foto: Getty Images

Marea Bering din Oceanul Pacific este unul dintre cele mai speciale locuri din lume: pe harta plată obișnuită nici nu se vede cât de aproape sunt coastele Rusiei și pământul american unul de celălalt. În Marea Bering se găsesc Insulele Diomede, formate din două insule: Marele Diomede aparține Rusiei, iar Micul Diomede este deja teritoriul Statelor Unite ale Americii.

Distanța dintre cele două insule este de doar 3,8 kilometri.

Foto: Wikimedia

Din cauza modului în care au trasat geografii longitudinea între cele două insule, cele mai îndepărtate două fusuri orare au ajuns să fie la abia 4 km unul de celălalt. Întrucât transportul între cele două insule este interzis din motive militare, nu se poate întâmpla să ne urcăm pe un feribot la ora 10 dimineața și să debarcăm cu 21 de ore mai devreme, cu o zi înainte.

Ca un sfârșit simbolic al Războiului Rece, înotătoarea Lynne Cox a traversat strâmtoarea cu apă de 4 grade Celsius: a pornit din partea americană până la țărmul sovietic și înapoi. De altfel, băștinașii celor două insule obișnuiau să se viziteze cu barca înainte de vremurile de război, iar când marea îngheța, o puteau traversa cu ușurință.

AMI MÉG ÉRDEKELHET