Genfben nem kell fizetniük a turistáknak a tömegközlekedés használatáért

Még a hajókon is ingyen utazhatnak.

Fotó: Facebook

A Svájc második legnépesebb városáról a legtöbb embernek a Genfi-tó, a Szent Péter-katedrális vagy az óraüzletek jutnak eszébe, ám turista-szempontból az a legfontosabb, hogy egyáltalán nem kell fizetni a genfi nevezetességek közötti utazásért. A turisták számára teljesen ingyenes a közlekedés a buszokon, vonatokon és a hajókon is.

A világ egyik legnagyobb pénzügyi központjának számító Genf kifejezetten drága úti célnak számít. Ha azonban eljutunk oda, semmiképpen se hagyjuk ki a hatalmas szökőkutat, amely 140 méter magasra lövi ki vízsugarait, és keressük fel az óvárosban található Szent Péter-katedrálist is – az 1150-ben elkészült épülete Kálvin Jánosnak, a kálvinizmus atyjának köszönheti hírnevét.

Az óvárosban rengeteg óraüzletet találunk, ugyanis Genf tekinthető a legendás svájci órák szülőhelyének, ahol már az 1500-as években megjelentek az első klasszikus órások. Kálvin reformációja ugyanis egyszerű öltözetet követelt meg a lakosságtól, ám a tehetős helyiek nem akartak minden ékességükről lemondani, és „lázadásként” órákat öltöttek magukra. Az ékszerészek pedig a keresletet felismerve átálltak az óragyártásra – így születtek meg a ma már szimbólumnak tekinthető svájci órák.

Kulturális szempontból Genf rendkívül változatos kínálattal, számos múzeummal és a modern művészetekre fókuszáló Bains-negyeddel várja a látogatókat. Több más nemzetközi szervezet mellett itt van a Nemzetközi Vöröskereszt székhelye és az ENSZ európai központja (Nemzetek Palotája) is. Ugyanakkor a közelben található Jura- és Salève-hegységek túrázásra is kiválóak.

​GENEVA TRANSPORT CARD

Miközben egy jó ebédet, kávé vagy egyes programok cseppet sem olcsók Genfben, a látványosságok közötti utazás teljesen ingyenes. A turisták ugyanis a Geneva Transport Card kiváltásával mentesülnek a tömegközlekedést érintő költségek alól.

A város hivatalos honlapja szerint az egész nyaralás idejére érvényes kártyát bárki igényelheti, aki egy bejelentett genfi szálláshelyen tartózkodik, és egy link segítségével juthatunk hozzá, amelyet három nappal a bejelentett érkezés előtt küldenek el az e-mail címünkre. A mobilunkon tárolt kártya az UNIRESCO hálózat összes buszán (TPG), vonatján (CFF) és – a turisták körében nagyon népszerű – hajóján (Mouettes genevoises) érvényes.

Fotó: Facebook

A kártya igényléséhez először a Geneva Tourism & Congress által elismert szálláshellyel kell felvennünk a kapcsolatot, ezután kapjuk meg e-mailben a már említett linket. Ha többen utazunk, a linket csak a foglalást intéző személyn kapja meg, és neki kell majd regisztrálnia a többieket is. Ha pedig ha nem érkezik meg az e-mail, a reptéri check-in pultban is hozzájuthatunk a linkhez.

AMI MÉG ÉRDEKELHET