Kalandozz a kanapéról – ezt a három embert kövesd az Instagramon, ha érdekelnek az extrém helyzetek!

Spitzbergák, Jakutföld, El Hierro – a közösségi média révén te is ott érezheted magad.

Fotó: Shutterstock

Elsőre hihetetlennek tűnhet, olyan helyen élni, ahol a kiöntött víz azonnal megfagy, vagy minden reggel jurtában ébredni, és mindent magunknak termelni. Ha nem is vágysz hasonló életformára, érdekes lehet nyomon követni az extrém (szép) helyeken élők mindennapjait.

​Cecilia a Spitzbergákon

www.instagram.com

Cecilia Blomdahl Göteborgban született, de jelenleg egy faházban él a Spitzbergák szigetcsoporton (a legészakibb emberlakta területen), barátjával, Christofferrel és Grim nevű kutyusukkal.

Több mint 7 éve él ezen a sarkvidéki szigeten, és szívesen osztja meg kalandos életének momentumait.

A Spitzbergákon három fő évszak van: a sarki nyár (május közepétől szeptember végéig), az északi fényes tél (októbertől február végéig) és a napsütéses tél (márciustól május közepéig). Minden évszaknak megvan a maga varázsa és jellegzetessége, amiről Cecilila rendszeresen tölt fel videókat, de már az is nagyon érdekes, hogyan boldogul a sötét hónapokban. Jeges fürdő a hóvihar közepén? -20 fokban, papucsban kirázni a ruhákat a teraszon? Civilizációmentes övezetben, elektromos szánnal kirándulni? Cecilia életében ezek cseppet sem szokatlan jelenetek, ahogyan az sem, hogy puskával a hátán indul sétálni, mert lehet, belefut egy barátságtalan jegesmedvébe.

Pandasakha Jakutföldön

www.instagram.com

Pandasakha nem riad vissza attól, hogy bőven fagypont alatt rittyentsen össze egy kiadós ebédet a családnak – feleségével és két fiával él az Oroszország legnagyobb tagköztársaságában, a Szaha Köztársaságban (más néven Jakutföld), ahol egymillió ember él több mint 3 millió km²-en.

A családapa az elmúlt években eggyé vált a szabadban főzés fogalmával – bármilyen hideg is legyen.

Háza körül haszonállatokat tart, de ha halra vágyik, a hagyományos jakut horgászattal jut ételhez, és a kacsavadászati szezont sem szalasztaná el egyetlen évben sem. Gyakran kerül a tányérjára bárányhere, de a kocsonya is nagy kedvence. A húsokat a föld alatti hűtőkamrában tárolja, ahol a hatalmas jégtábláknak köszönhetően nem romlik meg semmi. A bográcsba került alaplevet is sokszor egy jégtégla alkotja. A főzésé a főszerep a videókban, de azért érdemes figyelni a többi részletre, döbbenetes az életmódjuk és a környezet, amiben élnek.

Magyarországon, jurtában

www.instagram.com

Anna és Dávid 2019-ben egy Eger melletti, 40 hektáros birtokon kezdtek új életet.

Az Instagramon több mint 67 ezren követik a jurtában élő párt, akik sok-sok érdekességet osztanak meg növényekről, állatokról, az önfenntartó élet mindennapjairól, de Anna extrém hosszú, ősz hajának ápolása is sok követőt vonz. Dávidék számára különösen fontos a körforgásos gazdálkodás, a biodiverzitás, a permakultúra, a tájgazdálkodás, a közvetlen értékesítés és összefogás – ez élteti őket, amikor hajnalban csörög az óra, és mire más még csak az első kávéját szürcsöli, ők már ellátták a farmon élő állataikat. Naponta több száz tojást gyűjtenek be, és elmondásuk szerint maximum hat órát alszanak, de ők így boldogok, és semmire sem cserélnék el a mostani életüket.

AMI MÉG ÉRDEKELHET