Ia-ți o capră! O insulă italiană invadată de animale le oferă cadou

Primarul a venit cu oferta, după ce numărul caprelor de pe Alicudi a ajuns de șase ori mai mare decât populația umană.

Foto: Pixabay

Primarul unei insule izolate din Italia, invadate de capre, s-a oferit să ofere animalele oricui este dispus să primească una, relatează The Guardian. Riccardo Gullo a venit cu această idee inedită după ce, în urma unui recensământ recent, s-a estimat că numărul de capre de pe Alicudi, cea mai mică insulă din arhipelagul Eolian din Sicilia, cu o suprafață de 5 km pătrați, a ajuns de 6 ori mai mare decât numărul populației de 100 de locuitori.


Animalele, abile în a se deplasa pe stâncile abrupte din Alicudi, au trăit cândva în armonie cu oamenii de aici și au devenit o atracție turistică la fel de mare ca vulcanul său adormit. Dar numărul lor a crescut atât de rapid în ultimii ani, încât au început să migreze de la locuința lor obișnuită din vârful insulei către zona locuită, făcând ravagii în grădini, dărâmând porțiuni de ziduri de piatră și chiar intrând în casele oamenilor, ceea ce dus la găsirea unei soluții.

Foto: Shutterstock

ALICUDI

CITEȘTE ȘI ASTA! PROPUNERE INEDITĂ PENTRU SALVAREA BALENELOR

Alicudi, care se află la 2-3 ore de mers cu barca din Sicilia, se află sub administrația insulei mai mari Lipari. Inițiativa "adoptă o capră" a fost considerată a fi cea mai bună modalitate de a gestiona această problemă într-un mod plin de compasiune. "Nu vrem în niciun caz să luăm în considerare sacrificarea animalelor, așa că încurajăm ideea de a le oferi", a declarat Gullo. "Oricine poate face o cerere pentru o capră, nu trebuie să fie un fermier, și nu există restricții privind numărul lor."

Oamenii au timp până pe 10 aprilie, pentru a face cererea. "Am primit deja mai multe telefoane, inclusiv de la un fermier de pe insula Vulcano care ar dori să ia mai multe capre, deoarece, printre altele, produce o brânză ricotta, extrem de apreciată", a adăugat Gullo. "Dacă cineva are capacitatea de a domestici o capră, ar putea fi o modalitate frumoasă și mai umană de a controla această problemă".

Caprele au fost aduse pentru prima dată în Alicudi în urmă cu 20 de ani, probabil, de cineva care intenționa să crească animalele. Dar planul a eșuat, iar caprele au fost lăsate în voia sorții. Problemele cauzate de creșterea populației lor au fost evidențiate pentru prima dată de Paolo Lo Cascio, un fost consilier."Trebuie găsită o soluție, deoarece amenințarea la adresa vegetației de pe insulă este gravă", a declarat Lo Cascio, care estimează că populația de capre este de 800 și nu de 600 de exemplare. "Dar Alicudi este o insulă foarte dificilă, mai întâi trebuie să ajungi pe ea și apoi să încerci să capturezi caprele. Ar fi trebuit să existe o intervenție acum 10 ani".

Foto: Shutterstock

ALICUDI

Gloria, care deține Golden Cafe Noir în portul din Alicudi, a declarat că animalele au devenit "imposibil de gestionat"."Se deplasează în haite și provoacă pagube, sunt pur și simplu prea multe." Una dintre ele obișnuia să vină și să se așeze sub masa din barul ei. "Era o mică atracție, dar apoi mi-am făcut griji dacă nu cumva ar putea mușca pe cineva." Deși a salutat inițiativa, a pus la îndoială fezabilitatea acesteia. Atingerea vârfului Alicudi presupune o urcare abruptă."Cum vor coborî caprele înapoi? Poate că ar avea nevoie de un elicopter pentru a transfera câte două sau trei odată. Este o propunere frumoasă, dar nu există încă o soluție logistică."

AMI MÉG ÉRDEKELHET