Vei fi uimit cu siguranță – hai cu noi pe Insula Paștelui (partea a II-a)

Insula Paștelui oferă o mulţime de programe de neuitat pentru cei care petrec mai mult de o zi sau două aici.

statuile moai pe insula Paștelui
Foto: PIxabay

Vizita merită programată în perioada rece din România, deoarece pe insula din emisfera sudică atunci este vară, cu o temperatură ideală de 23–24°C și o temperatură a apei de până la 25 de grade. În cel de-al doilea episod din seria noastră, îți prezentăm atracțiile de neratat ale insulei.

HANGA ROA

Singura așezare și totodată capitala insulei este Hanga Roa. Aici se găsește aeroportul, cele mai multe hoteluri și apartamente, restaurantele, cafenelele și magazinele artizanale. În mica sa biserică catolică în stil polinezian, putem participa la o liturghie locală muzicală, iar în imediata apropiere a portului, alături de pești putem admira chiar și ţestoase în timp ce facem scufundări.

CARIERA RANO RARAKU

Situat pe versanţii craterului vulcanului Terevaka, Rano Raraku este unul dintre cele mai interesante locuri de pe insulă: moai-urile au fost sculptate între secolele al XII-lea și al XVI-lea din roca de lavă a acestui vulcan, și de aici au fost transportate la locaţia lor finală. În situl arheologic se pot vedea monumente în diferite etape, de la faza iniţială până la lucrări finalizate.

STATUILE AHU TONGARIKI

Foto: Shutterstock

Răsărit de soare la cele mai bine conservate 15 statui de piatră moai? Cel mai popular program de pe Insula Paștelui nu trebuie ratat, chiar dacă poate nu suntem prea matinali. Deși un tsunami devastator a răsturnat statuile în 1960, acestea au fost ulterior restaurate, astfel încât putem admira în continuare cum soarele se înalţă printre uriașele capete de stâncă.

PLAJA ANAKENA

Deși insula – din cauza originii sale vulcanice – este în mare parte înconjurată de coaste stâncoase, există și excepţii de la aceasta. Plaja Anakena ne oferă un veritabil paradis tropical: iarbă verde, palmieri, nisip moale, apă turcoaz – în plus, în fundal se ridică și 8 moai-uri, statui caracteristice ale insulei, pentru ca nici întâmplător să nu uităm unde ne aflăm.

ORONGO

Foto: Shutterstock

Rano Kau, cel mai mare vulcan al insulei, este impresionant în sine, dar dacă suntem aici, să nu uităm să vizităm și vechea așezare Orongo, unde 53 de colibe de piatră au vedere la ocean. În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea aici s-au organizat competiţiile „omul pasăre”: scopul jocului foarte periculos a fost obţinerea primului ou de pasăre al anului de pe mica insulă învecinată.

RESTAURANTUL KALOA

Fiind situată în mijlocul oceanului, nu este de mirare că peștele este în centrul gastronomiei insulei, deși oferta locală include și bucate chiliene (cum ar fi empanadas) și specialităţi polineziene. La restaurantul Kaloa din eco-hotelul Nayara Hangaroa ne putem bucura de mâncăruri variate și speciale lângă o vedere la ocean.

AMI MÉG ÉRDEKELHET