Atracția Greciei autentice – arhipelagul grecesc, altfel (partea a V-a )

Costume populare, bucate tradiţionale, melodii vechi de secole – mitologia și atmosfera Eladei antice prind viaţă în aceste bucăţi de pământ izolate, unde localnicii „pun trecutul în prezent” nu de dragul turiștilor, ci cu scopul de a-și trăi identitatea

Casă albă veche grecia
Foto: Pixabay

În prima parte a seriei noastre ți-am arătat de ce să alegi insulele grecești mai puțin cunoscute, în cea de-a doua ți-am prezentat două paradisuri pentru turiștii activi, iar apoi ai avut ocazia să cunoști cele mai liniștite locuri, respectiv insulele ideale pentru vacanțe cu copii. În ultima parte, ne concentrăm pe destinațiile care oferă cele mai autentice experiențe grecești. Aici putem gusta din Grecia atemporală, așa că să dăm curs invitaţiei, iar în loc de o destinaţie la modă să alegem una în care tradiţiile sunt păstrate!

SKIÁTHOS

Foto: Pixabay

Mica insulă, cu o atmosferă plină de viaţă, aparţine Sporadelor și este în primul rând un loc de vacanţă preferat al grecilor, unde, pe lângă plajă și numeroase oportunităţi de excursii, nu trebuie să renunţăm nici la divertismentul nocturn; muzica se aude non-stop în barurile excelente din Skiáthos. Adepţii aventurilor gastronomice se vor simţi și ei ca acasă: de la taverne simple la restaurante rafinate, totul poate fi găsit pe insulă, iar majoritatea pregătesc doar mâncăruri grecești! În Basiliskos trebuie încercată hotopita, o plăcintă umplută cu carne și ierburi, Borzoi cu preţuri piperate ne răsfaţă cu bucătăria de tip fusion a secolului 21, iar în grădina de basm a Marmitei aproape că nici nu contează ce comandăm, vom avea parte de o experienţă culinară impecabilă.

Apropo, prăjitura cu migdale și vinul casei din Skiáthos nu trebuie să lipsească de la nicio masă!

Sifnos

Foto: Shutterstock

Insula din arhipelagul Ciclade este un adevărat colecţionar de nume: a fost deja menţionată drept insula aurului și argintului, cetatea aromelor grecești, casa poeţilor. Deși minele de metale preţioase golite sunt deja închise, Sifnos a rămas până astăzi o regiune bogată, iar localnicii nu uită să sublinieze acest lucru. Întâlnim la fiecare pas ospitalitatea grecească nealterată, practic totul este autentic, de la case la obiectele de uz casnic, plajele sunt întreţinute cu grijă, iar hotelurile sunt la un standard ridicat.

Capitala Apollonia este o aşezare cicladă tradiţională: rândurile de case văruite în alb formează străzi înguste.

Poate cea mai frumoasă este localitatea istorică Kástro, care – deși este încă locuită și astăzi – dă în mare parte impresia unui muzeu în aer liber. Pe insula cu o populaţie de 2.000 de locuitori există peste două sute de biserici și capele, care, ca niște mici blocuri albe, adaugă varietate peisajului pârjolit de căldura verii. Insula este vizitată aproape exclusiv de greci – așa că, dacă vrem să ne desprindem timp de o săptămână de realitate, aceasta este destinaţia perfectă!

AMI MÉG ÉRDEKELHET