Oppenheimer, părintele bombei atomice, s-a retras într-un paradis din Caraibe

J. Robert Oppenheimer și-a petrecut ultimii 13 ani din viață ascuns pe o mică insulă din Caraibe.

Foto: Unsplash

Popularul film „Oppenheimer” a oferit multor oameni șansa de a afla povestea savantului care a creat bomba atomică. Omul de știință s-a luptat în mod public cu implicațiile morale ale invenției sale după cel de-al Doilea Război Mondial, dar puțini știu că repercusiunile politice care au urmat au afectat atât de profund viața personală a lui Robert Oppenheimer încât acesta și-a petrecut o mare parte din ultimele zile pe insula St. John.

Robert Oppenheimer a ajuns pentru prima dată pe această insulă, care aparține Statelor Unite și de află la Sud-Est de Cuba, datorită Proiectului secret Manhattan. Locul în care omul de știință a trăit din 1955 până la moartea sa, în 1967, este acum un spațiu public, Oppenheimer Beach, deseori menționat ca fiind una dintre cele mai bune plaje și unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale Insulelor Virgine.

Ilustrație: Pixabay

În 1949, când președintele american de atunci, Harry Truman, a ordonat oamenilor de știință să construiască o bombă cu hidrogen capabilă de o explozie de 1.000 de ori mai puternică decât bomba atomică, Oppenheimer a protestat. Acest lucru a făcut din omul de știință o țintă a persecuției anticomuniste din Statele Unite, iar în 1954, după un interogatoriu de patru săptămâni, i s-a retras autorizația de securitate. Umilit și epuizat, Oppenheimer a decis apoi să călătorească la St. John împreună cu familia sa. Potrivit BBC, insula i-a plăcut atât de mult încât, în anul următor, a cumpărat o parcelă de pământ acolo.

A construit o cabană simplă pe malul mării, pe care a părăsit-o foarte rar după aceea.

Pentru fizicianul, care a crescut într-o familie bogată din Manhattan, faptul că insula nu avea telefon sau electricitate a fost o schimbare uriașă. Întrucât locuitorii insulei nu îl cunoșteau și nici nu le păsa prea mult de identitatea sa, Oppenheimer nu a fost deranjat și a putut rămâne anonim.

Foto: Unsplash

La aproape 60 de ani de la moartea lui Oppenheimer, St. John este în continuare cea mai mică, cea mai îndepărtată și cea mai puțin dezvoltată membră a Insulelor Virgine. Trei sferturi din teritoriul său este un parc național protejat, care poate fi explorat pe 20 de trasee de drumeție marcate.
Pe St. John nu există aeroport și nici navele de croazieră nu traversează apele din apropiere.
Frumoasa plajă Oppenheimer Beach ocupă o parte izolată a insulei, abia marcată. Fosta cabană a savantului a fost devastată de un uragan și acum pe locul ei se află un centru comunitar.
AMI MÉG ÉRDEKELHET