Tot ce este bun în Grecia: să explorăm insulele Kos și Nisyros!

Dacă suntem atrași de cultura și peisajele specifice Greciei, pe insulele Kos și Nisyros putem experimenta pe deplin sentimentul vieții mediteraneene.

Foto: Unsplash

În comparație cu alte destinații grecești la modă, vacanța pe insulele Kos și Nisyros este mult mai ieftină și mai relaxată. Aici putem evita aglomerația uriașă de turiști. În plus, dacă suntem în vacanță pe una dintre insule, putem ajunge rapid și pe cealaltă.

Foto: Shutterstock

Conform mitologiei grecești, micuța insulă Nisyros a fost creată în timpul luptei dintre uriași și zei. Zeul Poseidon l-a urmărit pe Polybotes prin Kos. Poseidon a rupt o bucată din insulă și a aruncat-o asupra uriașului Polybotes, care s-a scufundat în Marea Egee. Stânca legendară a mitului este insula Nisyros. Potrivit mitului, atunci când a erupt un vulcan, nu era nimic altceva decât respirația furioasă a uriașului învins, din adâncurile mării.

Foto: Shutterstock

Chiar vulcanul este elementul dominant al insulei, datorită căruia insula Nisyros este deluroasă, dar foarte fertilă. A stat la baza civilizației antice bine dezvoltate. Un alt motiv este roca numită obsidian, cu care au făcut comerț. Localnicii au procurat roca de pe insula Gyali din apropiere, unde este extrasă și în prezent.

Deși este cel mai tânăr vulcan din Grecia, este în continuare activ și atrage turiștii din întreaga lume. Potrivit localnicilor, acest spectacol geologic nemaivăzut nicăieri altundeva în Grecia, poate fi descoperit cel mai bine dinspre cele două cratere ale sale, Stefanos și Polybotes.

Foto: Shutterstock

Kos are o lungime de 45 kilometri și o lățime de 11 kilometri, astfel încât întreaga insulă poate fi explorată pe un scuter sau o bicicletă închiriată, chiar și pe jos de către cei antrenați. Coasta este minunată, plajele sunt curate, iar monumentele sale au fost păstrate în stare bună. Natura este întotdeauna verde, fauna ei este bogată, iar traseele sale turistice sunt bine semnalizate.

Foto: Shutterstock

Nisipul de pe plajele din Kos are o textură fină și o culoare gălbuie, iar marea este limpede. Această priveliște evocă Marea Caraibelor și încântă vizitatorul din primul minut. Astfel de momente pot fi trăite pe coastele Mastihari și Kardamena, dar și pe multe alte plaje. Dar dacă vrem să descoperim ceva diferit, să vizităm plaja Thermes, cu mica ei peșteră, pietricele negre și apa termală caldă.

Foto: Shutterstock

Principala atracție din Kos este capitala cu același nume. Aici s-a născut părintele medicinei occidentale, Hipocrate. Atracții legate de el sunt sanatoriul Asclepion sau unul dintre cei mai bătrâni copaci din Europa, platanul lui Hipocrate din piața Platia Platanou.

Foto: Unsplash

Ne putem pierde ore întregi în portul orașului în timp ce ne plimbăm prin ruinele vechiului castel. Din oferta bogatei bucătării locale să nu ratăm pastele de casă pitaridia, care seamănă cu lasagna italiană. Alte specialități locale sunt brânzeturile - Possia și Crasotiria - prăjitura cu miere Maergia sau băutura tradițională cu aromă de scorțișoară Kanelada.

AMI MÉG ÉRDEKELHET