Unde să călătorim în Italia? Vacanță în sudul țării! (Partea a II-a)

Italia este visul nenumăraţilor călători din întreaga lume, unul dintre leagănele culturii europene, simbolul vieţii mediteraneene.

Foto: Unsplash

Oriunde mergem în sudul Italiei, la fiecare colţ tot mai multe priveliști frumoase, comori naturale și capodopere arhitecturale așteaptă să fie descoperite.

Foto: Unsplash

Pompeii

Sicilia, Puglia, Sardinia: de la plaje moi, nisipoase până la ţărmuri stâncoase dramatice, totul poate fi găsit în jumătatea mai îndepărtată de noi a Italiei. Aici ne așteaptă marile orașe cunoscute din cărţi poștale, precum Napoli, Palermo și Bari, dar nu lipsesc nici locurile istorice uluitoare, să ne gândim doar la Pompeii sau Herculaneum. Nu este de mirare că la fiecare pas găsim obiective interesante: timp de milenii grecii, romanii, etruscii, arabii și chiar normanzii și bizantinii și-au lăsat aici urmele.

Sudul Italiei pare a fi o altă lume; totul se învârte în jurul bucuriei vieţii, a familiei, distracţiei și, bineînţeles, a lui riposo (echivalentul italian al siestei spaniole).

Foarte mulţi trăiesc din turism, ceea ce promite oportunităţi de programe aproape nesfârșite, aventuri gastronomice și atracţii culturale. Desigur, doar dacă reușim să ne îndepărtăm de marea azurie. Există numeroase lucruri de explorat, așa că merită să schimbăm înotătoarele cu ghetele de drumeţie.

Capri

Foto: Shutterstock

Nenumărate insule se ridică din valurile mărilor care îmbrăţișează cizma italiană, cu așezări adesea foarte diferite ca mărime, stil, arhitectură și bucătărie, totuși toate italiene, nealterate. Orașele vechi umbroase, porturile zgomotoase, panoramele care ni se deschid de pe stânci nu se pot povesti, deci cu atât mai mult trebuie trăite! Datorită reţelei bine organizate de feriboturi, ne putem deplasa cu mașina către destinaţiile noastre fără bătăi de cap – doar să ne asigurăm că reţinem pe unde am fost deja.

Cu ce altceva am putea începe lista celor mai frumoase insule, decât cu unul dintre simbolurile Italiei, Capri?

Stâncile Faraglioni, care se ridică din mare, ne încântă încă de pe puntea feribotului, iar când vedem orizontul care se deschide din grădina botanică Giardini di Augusto, ne îndrăgostim definitiv de peisaj. Înainte de a ne întoarce pe continent, să urcăm cu telecabina până la Monte Solaro și să servim o cină plăcută într-un restaurant cu reputaţie. Dacă am încerca o specialitate locală, să alegem ravioli capresi. Mâncarea ușoară de paste este făcută cu parmezan, brânză caciotta maturată și maghiran, și se și se servește cu sos de roșii cu busuioc.

Foto: Unsplash

Pentru iubitorii scufundărilor și fanii lumii preistorice, recomandăm liniștitul Levanzo, situat la vest de Sicilia, unde primii se pot scufunda la o epavă romană, iar cei din urmă pot studia desenele rupestre din Grotta del Genovese.

Pentru cazare de lux și divertisment exclusivist să vizităm Panarea, favorita elitei italiene, unde să ne așteptăm însă și la preţuri piperate.

Dacă avem chef de o excursie, puţin cunoscuta Caprera este alegerea ideală. Insula slab populată face parte din Parcul Naţional Maddalena Archipelago, iar flora și fauna sa se mândresc cu multe specii interesante. Dacă am ieși pentru o zi din agitaţia turiștilor, să ne trezim devreme și să mergem pe potecile care șerpuiesc sub pinii care oferă umbră răcoroasă.

Mezzogiorno

Foto: Unsplash

Matera, Basilicata

Printre provinciile scutite de efectele turismului de masă se numără Campania, Puglia și Basilicata (cunoscute împreună sub numele de Mezzogiorno) și Sicilia, care este încă renumită pentru crima sa organizată. În ultimii ani și decenii, însă, ambele zone au trecut printr-o dezvoltare extraordinară, astfel încât micile lor orașe și monumentele istorice încep să apară în topurile turistice − așa că merită să des­coperim acum comorile relativ neatinse!

Părţile rurale ale celor trei provincii continentale sunt excelente locuri pentru o mică retragere, întoarcere spre interior.

Putem lăsa deoparte goana vieţii de zi cu zi și să gustăm, în schimb, zgomotul lent și atemporal al vieţii satelor din sudul Italiei. Aici, în locul marilor orașe zgomotoase sau al staţiunilor în vogă, găsim sate de pescari construite în micile golfuri ale litoralului, cu uriașe plantaţii de măslini, vii și câmpuri în spatele lor. Pe lângă peștele și fructele de mare la grătar, o brânză de oaie sărată caracteristică, numită pecorino, promite o experienţă gastronomică deosebită.

Sicilia

Foto: Shutterstock

Palermo

Sicilia este deja mult mai mult decât locul de naștere a Nașului din filmul legendar. Centrul economic și cultural al insulei triunghiulare este zgomotosul Palermo. Catedrala sa eclectică, dar tocmai din acest motiv uluitoare, poartă toate urmele naţiunilor care au trecut pe aici de-a lungul secolelor, în timp ce catacombele mănăstirii capucinilor de sub străzile orașului ne invită la o plimbare înfiorătoare. Să vizităm și pieţele organizate în weekend, care sunt tentante cu mărfuri specifice italienești și specialităţi culinare.

Foto: Pixabay

Pentru magnificul Castel Ursino, construit din pietre de lavă, să mergem spre Catania. Deși atmosfera centrului vechi ne invită să-l explorăm, să lăsăm ca Etna, care umple orizontul, să ne distragă atenţia. La poalele legendarului vulcan se poate ajunge în mai puţin de o oră cu mașina din oraș – să nu ratăm această experienţă! Apropo, dacă mergem cu mașina, să trecem prin porţiunea de 158 km dintre Catania și Enna, care acoperă cele mai frumoase părţi ale munţilor sicilieni: stânci uriașe, clădiri împrăștiate, Etna și marea albastră se vor alterna în faţa ochilor noștri.

TOP 3 AVENTURI ÎN SUD

Fot: Unsplash

Furore

  • CURCUBEU RIDICAT DIN FAŢADE: cu casele sale pictate colorat, Bosa din Sardinia ne invită să explorăm orașul.
  • SELFIE-UL VACANŢEI: podul de piatră de 30 de metri peste uluitorul fiord din puţin cunoscutul Furore de pe Coasta Amalfi este un subiect foto grozav.
  • PLIMBARE PE UN VULCAN ACTIV: cucerirea Stromboliului promite vederi de neegalat asupra Mării Tireniene și a Insulelor Eoliene.
AMI MÉG ÉRDEKELHET