Islanda: plimbare în holurile de sticlă de sub gheață

În ghețarii din Islanda vara se formează spectaculoase peșteri de gheață.

Foto: Unsplash

Insula vulcanică deține o cantitate incredibilă de frumuseți naturale, unele dintre ele sunt numite și „Holuri de sticlă" – cupolele de gheață sunt de fapt peșteri de gheață care se formează temporar sub ghețari.

Fiind foarte curate, „Holurile de sticlă" din Islanda transmit parțial lumina, prin urmare, stând sub ele percepția este că deasupra capetelor noastre plutesc în aer cristalele de sticlă.

Formarea peșterilor de gheață necesită o co-existență foarte specială. Vara, când ghețarii se topesc, scurgerea formează mici pasaje, doline în gheață, care se transformă în cavități și se lărgesc în timp ce gheața se topește tot mai tare.

Cum este posibil?

Ghețarele se formează întotdeauna deasupra liniei zăpezii - din cauza temperaturii, în aceste zone precipitațiile cad întotdeauna sub formă de zăpadă. Dar când în timpul zilei temperatura este mai ridicată (vara), zăpada topită se scurge sub gheață în pasajele menționate, deplasează marea masă de gheață, blocul de gheață alunecă în jos, iar din cauza frigului îngheață înapoi în câteva ore. Iar micile bucăți de gheață formate din apa care curge între straturi se lipesc și formează cavități în interiorul ghețarilor – acestea sunt numite Holuri de sticlă.

Una dintre cele mai faimoase peșteri în gheață se formează an de an în ghețarul Svínafellsjökull și atrage o mulțime de turiști – desigur dintre cei mai curajoși, pentru că atracția extremă este însoțită de condiții extreme. Un astfel de tur în peșteră necesită echipament special și ceva experiență.

Peșteri de gheață în Islanda

Foto: Instagram

Foto: Unsplash


Foto: Unsplash


Foto: Unsplash


Foto: 123rf


Foto: Unsplash


Foto: Instagram


Foto: Instagram


AMI MÉG ÉRDEKELHET