Istanbul: oraşul dualităţii – galerie foto

Istanbulul păstrează în mod spectaculos ambianţa inspirată din trecutul şi prezentul Turciei.


Istanbul este un oraş în eternă pulsaţie şi schimbare, totodată fiind cea mai populară destinaţie din Turcia. Aici, în metropola pe care se întâlnesc Europa si Asia, strălucirea Imperiului Otoman convieţuieşte cu moda contemporană, în timp ce glasul muezinului se amestecă cu ritmurile fulminante ale discotecilor. Simbolul orașului este Hagia Sofia, cu cupola sa uluitoare – cândva aceasta fiind cea mai impozantă biserica a Imperiului Roman de Răsărit, care mai târziu a fost transformată în moschee, iar din anul 1934 a funcţionat ca muzeu. Anul acesta guvernul din Turcia a decis ca lăcaşul de cult să redevină din nou o moschee funcţională.

Soarta acestui edificiu demonstrează cum se poate ca în Istanbul să descoperi simultan istoria şi timpul prezent. Experienţe asemănătoare ne rezervă strălucirea palatului Dolmabahce, unde fusese amenajată ultima locuinţă a sultanilor, bijuteriile palatului Topkapi sau piesele de artă în Muzeul Contemporan din Istanbul. Faimosul Bazar ne oferă ocazii inedite pentru cumpărături, iar în zona modernă a oraşului sunt prezente cele mai moderne magazine şi mărci. Nu trebuie omisă traversarea Bosforului pe unul din feriboturile disponibile, căci adevărata frumuseţe a Istanbulului ni se arată din perspectiva Mării Marmara: pescărușii şi apa de un albastru metalizat completează peisajul şi aşa pitoresc.

Pe lângă renumita bucătărie turcească condimentată şi diversificată, merită să încercăm şi alte specialităţi ale orașului Istanbul. La cafenele de exemplu putem fuma narghilea, folosind tutunuri aromate în cele mai uimitoare sortimente, de la ananas la scorțișoara, dar putem să ne relaxăm şi în băile turcești numite hamam.

Galerie foto

Foto: Pexels


Foto: Unsplash


Foto: Unsplash


Foto: Unsplash


Foto: Unsplash


Foto: Unsplash


Foto: Unsplash


Foto: Unsplash


Foto: Unsplash


Foto: Unsplash


Foto: Unsplash


Foto: Unsplash


Foto: Unsplash


Foto: Unsplash


Foto: Pexels


AMI MÉG ÉRDEKELHET