Mi kerüljön a termoszba? 6 szuper forró ital

Túra a hidegben? Íme, néhány egészséges és finom ital, ami a termoszban kiválthatja a megszokott kávét és a teát.

hot drinks forro ital
Fotó: Getty Images


KÜLÖNLEGES „TEÁK"

A hagyományos teák és a mézes-citromos gyümölcstea is csodákra képes, ha már átfáztunk a természetben, de kipróbálhatunk néhány alacsony a kalóriatartalma, viszont kedvező élettani hatású főzetet is.

Kurkuma-gyömbér ital

Ha a Himalájában élőknek bevált, akkor nálunk is hatásos lesz! Fél liter vizet forralj fel 1 púpos evőkanál kurkumával és egy evőkanál reszelt gyömbérrel. Szűrd le, ha kicsit kihűlt, csurgass bele 2 evőkanál mézet és csavard bele fél citrom levét. Nemcsak a túra alatt élénkít, de antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően hűlés esetén is kiváló.

Majdnem forralt bor

Alkoholmentes, gyerekbarát ital, az igazi forralt borhoz hasonló ízvilággal. Kékszőlő- vagy sima szőlőlevet forraljunk fel, tegyünk bele egy rúd fahéjat, pár szem borsot, pár szem szegfűszeget, illetve narancs- és citromkarikákat. Amikor felforrt, azonnal zárjuk el, szűrjük le, és mehet is a termoszba. Mivel a szőlőlé nagyon édes, nem kell bele cukor vagy méz.

Fotó: Unsplash

KÁVÉ – EGY KIS EXTRÁVAL

Ha ragaszkodsz a koffeinhez, akkor nincs miért lecserélni a jó bevált kávét, de érdemes kipróbálni néhány alternatív változatot – akár egy kis alkohollal is.

Kardamomos latte

A kellemes aromájú indai fűszer kiválóan illik kakaóhoz és kávéhoz is, mangántartalmának köszönhetően pedig antibakteriális és méregtelenítő hatású, segíti az emésztést, de hatékony bevált az ízületi fájdalmak ellen is. A kardamonnal készült forró ital éppen ezért kiváló sportoláshoz, de hegyi séták során vagy kalandparkban is tökéletes. Jól passzol a mandulatejhez, de más növényi tejhez, illetve tehéntejhez is keverhető. A kávét kardamommaggal együtt főzzük le, így válik igazán intenzívvé az íze.

Amarettós kávé

A benne lévő 23 féle gyógynövénykivonat miatt az amarettó remek melegítő ital, de alkoholtartalma miatt az olasz maglikőr nem jöhet szóba teljesítménysport esetén. Erdei sétákon viszont igazi energiabomba az amerettó és a kávé kettőse: 3 deci kávéhoz öntsünk 2 cl likőrt, 0,5 dl tejszínt, 1 evőkanál mézet és jól keverjük el.

Fotó: Getty Images

KAKAÓ, MÁSKÉPP

Ahogy a kávé, úgy a forró csoki vagy a kakaó is rengeteg energiát adhat korcsolyázás vagy más sporttevékenység közben, a magas kalóriatartalma miatt pedig akár egy étkezést is kiválthat a dombokon-hegyeken.

Fahéjas-édesnarancsos forró csoki

A fahéj és az édesnarancsolaj melegít, segíti az emésztés, energiát ad kimerültség esetén, de nem pörget fel, mint a koffein – ráadásul klasszikus téli kombináció. 3 dl forró csokiba kerüljön 2 csepp édesnarancsolaj, egy kiskanál méz, agávészirup vagy barna cukor, majd keverd jól el egy fahéjrúddal. Ez utóbbi nyugodtan bekerülhet a termoszba is, hogy még inkább kiengedje az ízét.

Chilis kakaó

Készítheted hagyományos vagy vegán (leginkább a kókusztej passzol hozzá) verzióban, mindenképpen felmelegít és feldob. Forralj fel 3 dl tejet, tegyél bele egy csipet szárított chilit, egy kiskanál mézet vagy agávészirupot és egy kiskanál kakaóport. Szűrd le és mehet is a term
AMI MÉG ÉRDEKELHET