Vezi cum arată astăzi Itchan Khala, o moștenire a Orientului fabulos

Unul dintre siturile incluse în Patrimoniul Mondial al Uzbekistanului, a fost unul dintre cele mai importante popasuri de pe Drumul Mătăsii.

Foto: PxHere


Situat în sud-vestul Uzbekistanului, în apropiere de granița cu Turkmenistanul, orașul Khiva se mândrește cu un centru istoric medieval, Itchan Khala, înconjurat cu ziduri înalte, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO încă din 1990. În orașul vechi locuiesc doar aproximativ 300 de persoane, dar nici Khiva, cu o populație de 90.000 de locuitori, nu este invadat de turiști.

Foto: PxHere

Plimbându-te pe străzile din Itchan Kala, te poți simți ca și cum ai călători într-o caravană medievală, așteptând să pornești în deșertul persan. Orașul vechi, înconjurat de ziduri înalte de aproape 10 metri, a fost cândva una dintre cele mai importante escale de pe Drumul Mătăsii: ultimul loc de oprire pentru caravane înainte de a traversa deșertul spre Iranul de astăzi.

Casele din orașul vechi sunt printre cele mai importante exemple de arhitectură islamică din Asia Centrală.

În prezent, există peste 50 de monumente istorice și peste 250 de clădiri istorice. Deși majoritatea construcțiilor au fost renovate, s-a acordat o atenție deosebită pentru a se asigura că acestea nu se abat de la tehnicile arhitecturale tradiționale. Ca urmare, Itchan Kala este, practic, un muzeu în aer liber.

Foto: Getty Images

Moscheea Juma

Principalele atracții ale cartierului sunt Moscheea Juma, minaretul ceramic colorat din Kalta Minor, Poarta de Vest, medrinele reprezentând sistemul școlar arab și numeroasele mausolee. Când te afli în oraș, asigură-te că nu ratezi bazarurile pline de viață, încearcă bucătăria tradițională uzbecă și, dacă vrei să vezi ceva unic, urmărește un spectacol la teatrele locale de păpuși.

Foto: Shutterstock

Poți chiar să prinzi festivalul internațional de dans Raks Sehri, care nu numai că prezintă dansuri tradiționale uzbece, ci și expoziții, producții de teatru - și, bineînțeles, street food autentic de la tarabe.

AMI MÉG ÉRDEKELHET