Isztambul: a kettőség városa – fotógaléria

A két kontinensen fekvő, mindig nyüzsgő Isztambul izgalmas és látványos módon ötvözi a múltat és a jelent.


Ázsia Európával, az Oszmán Birodalom csillogása pedig a modern divattal találkozik a két kontinensen fekvő metropoliszban, miközben a müezzin éneke a diszkók dübörgő ritmusával keveredik. A város jelképe a lélegzetelállító kupolával rendelkező Hagia Szófia – valaha ez volt a Keletrómai Birodalom legnagyobb temploma, később mecsetté alakították, majd múzeumként üzemelt, idén pedig ismét muzulmán imahellyé nevezték ki.

Isztambul ritka lehetőséget biztosít arra, hogy egyszerre éljük meg a történelmet és a modern kort. Itt egyszerre csodálhatjuk meg a Dolmabahce palota csillogását, amely az utolsó szultánok otthonául szolgált, a Topkapi palota ékszereit, de az Isztambuli Kortárs Múzeum kortárs műveit is. A híres Nagy Bazárban kitűnő lehetőség nyílik a vásárlásra az apró üzletekben, de a város modern részében rábukkanhatunk a legdivatosabb üzletekre is. Nem szabad kihagyni a hajóutat a Boszporuszt átszelő számos komp egyikén. Isztambul szépsége ugyanis a vízről mutatkozik meg leginkább: a vijjogó sirályok és a Márvány-tenger acélkék vize nyújtanak körítést a csodálatos látképhez.

A messze földön híres, fűszeres és változatos isztambuli konyha mellett érdemes kipróbálni más helyi jellegzetességeket is. A kávézókban található vízipipáknál az ízesített dohány szédítő választékával szembesülhetünk az ananásztól a fahéjig, de a tiszta ellazulás állapota a hamamnak nevezett törökfürdőkben is hatalmába keríthet minket.

Fotógaléria

Fotó: Pexels


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Pexels


AMI MÉG ÉRDEKELHET