Forró és élénkítő italok a világ minden tájáról

Koffeinben gazdag kávépótló teák.

Fotó: Shutterstock

Jelenleg a kávé az egyik legszélesebb körben fogyasztott ital a világon, amelyből a Statista adatai szerint évente 10,5 millió tonnát vásárolnak. A világ számos részén azonban másfajta forró italokat – elsősorban teákat – is fogyasztanak élénkítő hatásuk miatt.

​INDIA: MASALA CHAI

Fotó: Shutterstock

A több évezredes múlttal rendelkező indiai fűszeres fekete tea legkorábbi receptjei még koffeinmentesek voltak, a ma ismert, édesített és krémes változata csak a 19. századtól kezdődően alakult ki. Legtöbbször kardamommal, borssal, gyömbérrel és édesköménnyel fűszerezik a tejes italt.

JAPÁN: MATCHA

Fotó: Shutterstock

A matcha egy koffeinben és antioxidánsokban rendkívül gazdag őrölt teapor, ami forró vízbe áztatva a kávé kiváló alternatívája. Manapság már Európában is elterjedt, de őshazája, a többi teafajtához hasonlóan, az évezredes teakultúrával rendelkező Kínában található. Japánban pedig külön szertartása is van a matcha elkészítésének és fogyasztásának.

KÍNA: KOMBUCHA

Fotó: Shutterstock

Kínában már időszámításunk előtt ismerték és fogyasztották ezt a zuzmóból fermentált teafajtát, amely tele van természetes probiotikumokkal, erősíti az immunrendszert, és koffeint is tartalmaz. A matchához hasonlóan ez az erjesztett ital is egyre inkább népszerűbb a nyugati országokban.

PARAGUAY: YERBA MATE

Fotó: Shutterstock

A yerba mate tea a mai Paraguay területén élő guarani őslakosoktól ered, és több dél-amerikai kultúra is az istenek italának tartja. A guaraník eredetileg önmagában is fogyasztották a kesernyés, koffeinben gazdag leveleket, de gyakran forró vízbe áztatva italt készítettek belőlük. Ennek a teának nemcsak élénkítő hatása van, hanem antioxidáns jellegű és a koncentrálást is elősegíti.


AMI MÉG ÉRDEKELHET